Hur stor muskelmassa man kan utveckla beror bl.a. på vilka gener man har, hur hög nivå av de tillväxtbefrämjande hormonerna man har, och hur många muskelfibrer av rätt typ man har. I det sammanhanget talar man om responders och nonresponders.

Responders är atletiska människotyper som redan är muskulösa utan att behöva styrketräna och som är födda starka och explosiva. Responders har rent allmänt en hög potential, i motsats till nonresponders som har svårare för att bygga muskler.

Om man är responder eller nonresponder kan man dock inte se direkt i spegeln – det kan bara träningen avslöja. Spensliga kroppstyper kan glädja sig åt att de inte behöver så mycket muskelmassa för att de ska se stora ut, och det räcker ofta med små insatser för att musklerna ska växa. En kraftig kroppstyp med breda höfter kan också bygga muskler, men kommer att få det svårt att utvecklas lika mycket jämfört med den smala typen.

Om man har rätt medfödda förutsättningar och dessutom tränar målmedvetet, kan man räkna med att bygga upp mellan 1 och 5 kg muskelmassa per år. Om man inte tycker att det låter så mycket kan man ta upp en köttbit på 5 kg ur frysdisken och föreställa sig att den sitter inne i kroppen!