1: Du äter för lite

Därför växer inte musklerna: Om du inte får i dig tillräckligt med proteiner och kalorier tar det extra lång tid att bygga muskler. Mycket tyder på att det behövs ett kaloriöverskott – alltså fler kalorier än kroppen har användning för – för att man ska kunna bygga muskler. Kombinationen av en bantningskur och en önskan om större muskler är alltså inte att rekommendera. Så får du större muskler:

Därför växer inte musklerna:

Om du inte får i dig tillräckligt med proteiner och kalorier tar det extra lång tid att bygga muskler. Mycket tyder på att det behövs ett kaloriöverskott – alltså fler kalorier än kroppen har användning för – för att man ska kunna bygga muskler. Kombinationen av en bantningskur och en önskan om större muskler är alltså inte att rekommendera.

Så får du större muskler:

Ät regelbundet och gå aldrig omkring och var hungrig. Planera t.ex. in tre huvudmål och tre mellanmål varje dag. Se till att mellanmålen innehåller protein, t.ex. från drickfärdig yoghurt, proteinshakes eller proteinrika smoothies. Du bör få i dig protein både före och efter styrkepassen – drick t.ex. tre deci liter yoghurt innan du drar på dig träningskläderna.

Vill du spara in på kalorierna så är måltiden efter träningspasset viktigast. Ät något inom den första halvtimmen efter styrkepasset – återhämtningsmålet bör innehålla mellan 10 och 30 gram protein. Drick t.ex. en halv liter chokladmjölk och ät en frukt.