Stärk alla stora muskelgrupper med en roddmaskin

Funderar du på att investera i en träningsmaskin så är roddmaskinen ett bra val. Den förbättrar din kondition, tränar alla stora muskelgrupper och är skonsam för kroppen. Häng med när vi guidar dig till att få ut mesta möjliga träning ur den populära maskinen.

Kvinna på roddmaskin

HUR ANVÄNDER MAN EN RODDMASKIN? Här lär vi dig att använda roddmaskinen på rätt sätt.

© iStock

Du prioriterar kanske inte roddmaskinen när du tränar på gymmet, men det finns massor av bra anledningar till att du borde göra det. Den är nämligen ett superbra val, oavsett om du vill värma upp, träna hela kroppen samtidigt eller vill ha skonsam träning. Här guidar vi dig genom allt som maskinen kan.

1 Vad använder jag en roddmaskin till?


  • Konditions- och styrketräning. Alla stora muskler kommer i spel och du kan få upp pulsen ordentligt.
  • Aktivering av musklerna mellan skulderbladen och därmed förebyggande av ömhet i axlar och rygg.
  • Skonsam (rehab-) träning, om du till exempel har skador i knän och fötter. Belastningen är nämligen fördelad över hela kroppen.

Tip: Tryck på punkterna för att läsa mer
Romaskin

Skärmen

Skärmen visar din träningsdata, t ex hur många meter du har rott, och dina roddtag per minut.

Handtaget

Håll ett lätt tag i handtaget när du drar, och undvik att översträcka i armarna.

Fotstödet

Justera fotstödet med remmarna, så att dina fötter hålls på plats.

2 Hur använder jag en roddmaskin?


En roddmaskin kräver varken särskilda kläder eller skor, men välj hellre en sko med platt gummisula än en hög löparsko. För mycket stötabsorbering kan nämligen förminska den kraft du ska överföra från dina ben. När du är igång med själva rodden ska du komma ihåg att låta benen göra det mesta av jobbet – inte armarna.

Roddmaskin startposition
© iStock

1. STARTPOSITION

Sätt dig i maskinen, justera fotremmarna och ta tag i handtaget med båda händerna. Dina ben ska vara böjda och någorlunda samlade. Dina lår ska vara pressade in mot magen, och din rygg lätt framåtböjd. Armarna ska vara sträckta

Roddmaskin skjut ifrån med benen
© iStock

2. SKJUT IFRÅN MED BENEN

Börja med att skjuta ifrån kraftfullt med benen medan dina armar fortfarande är sträckta och axlarna avslappnade och sänkta. Spänn ryggen och magen. Ett vanligt fel är att dra med ryggen och armarna för tidigt. Det är benen som ska jobba i den här fasen.

Roddmaskin öppna upp kroppen
© iStock

3. ÖPPNA UPP KROPPEN

När benen är halvt sträckta börjar du att luta dig bakåt medan du fortsätter att skjuta ifrån med benen tills de är helt sträckta. Spänn din core. Armarna ska vara sträckta. Repet ska hela tiden vara i rörelse.

Roddmaskin drag
© iStock

4. HANDTAGET TILL BRÖSTET

Avsluta roddtaget med att föra handtaget mot bröstet där det ska nå till solar plexus. Håll armbågarna utåt sidorna och axlarna sänkta. Se upp så att du inte lutar dig för långt bakåt i den avslutande dragningsfasen för då tappar du rytmen i rodden.

Roddmaskin kör framåt
© iStock

5. KÖR FRAM IGEN

I framåtrörelsen gör du alltihop åt andra hållet. För handtaget fram över knäna med sträckta armar. Böj överkroppen framåt och böj benen medan du kör framåt med sitsen igen. Kör hälften så snabbt som du körde bakåt.

10 effektiva minuter på roddmaskinen – hitta träningsprogrammet HÄR

3 Vad behöver jag veta mer om roddmaskiner?


En roddmaskin kräver varken särskilda kläder eller skor, men välj hellre en sko med platt gummisula än en hög löparsko. För mycket stötabsorbering kan nämligen förminska den kraft du ska överföra från dina ben. När du är igång med själva rodden ska du komma ihåg att låta benen göra det mesta av jobbet – inte armarna

4 Hur skaffar jag min egen roddmaskin?


romaskin

Den autentiska roddmaskinen

Motståndet kommer från vatten som roterar i en behållare, så du får en autentisk känsla av att ro på vatten och ett behagligt och avslappnade ljud till träningen. Vill du ha en snygg maskin så är den här handgjorda ekträmodellen ett bra val.
WaterRower – Ekträ, 17.219 kr.

Den praktiska roddmaskinen

Den stora fördelen är att du kan vika ihop den och flytta runt den hemma på transporthjul. Dessutom är den utrustad med 17 program och 16 elektroniska motståndsnivåer.
Roddmaskin från Reebok, Power GR, 5.499 kr.

Artikeln publicerades i I FORM nr 12/2020

Newsletter background