Du prioriterar kanske inte roddmaskinen när du tränar på gymmet, men det finns massor av bra anledningar till att du borde göra det. Den är nämligen ett superbra val, oavsett om du vill värma upp, träna hela kroppen samtidigt eller vill ha skonsam träning. Här guidar vi dig genom allt som maskinen kan.
- Konditions- och styrketräning. Alla stora muskler kommer i spel och du kan få upp pulsen ordentligt.
- Aktivering av musklerna mellan skulderbladen och därmed förebyggande av ömhet i axlar och rygg.
- Skonsam (rehab-) träning, om du till exempel har skador i knän och fötter. Belastningen är nämligen fördelad över hela kroppen.
Rodd ger utmärkt helkroppsträning. Ben, rumpa, bål, rygg och armar tränas effektivt samtidigt som din kondition förbättras rejält.
I en roddmaskin kan du träna både muskler och kondition, nästan som när du glider fram på vattnet – bortsett från att inte balansen tränas.
Förutom att du får riktigt effektiv styrke- och konditionsträning, är träning i en roddmaskin också skonsamt för kroppen – bara du bemästrar rätt teknik. Gör du inte det riskerar du att få överbelastningsskador och träningen blir inte lika effektiv.
En roddmaskin kräver varken särskilda kläder eller skor, men välj hellre en sko med platt gummisula än en hög löparsko. För mycket stötabsorbering kan nämligen förminska den kraft du ska överföra från dina ben. När du är igång med själva rodden ska du komma ihåg att låta benen göra det mesta av jobbet – inte armarna.
10 effektiva minuter på roddmaskinen – hitta träningsprogrammet HÄR
Roddmaskinen passar bra till intervaller eftersom man kan öka eller sänka tempot på nolltid. Hur jobbig träningen ska vara bestämmer man genom att ställa in den s.k. dragfaktorn.
På de flesta roddmaskiner görs detta med ett handtag som sitter på sidan av svänghjulet. Det kan vara lite knepigt, och många ställer in en alldeles för hög belastning på roddmaskinen i början vilket ger sämre träningseffekt.
Tekniken är svårare jämfört med många andra maskiner, och om man har inte har koll på de grundläggande färdigheterna så finns det risk att träningen blir ineffektiv.
Dessutom är rodd ingen viktbärande aktivitet och skelettet belastas därför inte så mycket.
Slutligen kan en roddmaskin vara lite obekväm för kraftigt överviktiga personer.
Skaderisken är minimal i en roddmaskin. Rodd är en skonsam träningsform, där belastningen fördelas på hela kroppen.
Om du har besvär med rygg eller knän, så är det dock bra att be en instruktör om råd innan du börjar träna i en roddmaskin.
En roddmaskin kräver varken särskilda kläder eller skor, men välj hellre en sko med platt gummisula än en hög löparsko. För mycket stötabsorbering kan nämligen förminska den kraft du ska överföra från dina ben. När du är igång med själva rodden ska du komma ihåg att låta benen göra det mesta av jobbet – inte armarna
Artikeln publicerades i I FORM nr 12/2020