Aj, min axel!
Du vaknar efter en god natts sömn där du har legat hela natten på sidan. Du kliver upp, drar isär gardinerna, skakar täcket, tar en dusch, tvättar och fönar håret, tar påsen med havregryn på översta hyllan, äter, slänger armarna runt halsen på din partner, kysser hen farväl och ger dig iväg.
För dig som har smidiga axlar låter det säkert som en helt vanlig morgon. Du som har problem med rörligheten i axlarna har dock säkert flera gånger tänkt ”Aj, aj, aj” eftersom helt vanliga vardagsaktiviteter där du lyfter armarna över huvudet ofta är förknippade med smärtor och obehag.
Oavsett om dina axlar värker eller ej så är den tråkiga nyheten att många av oss riskerar att få problem med dem. Det antas att sju av tio någon gång i livet kommer att få smärtor och stelhet i nacke och axlar.
LÄS OCKSÅ: Vad gör man åt nackspärr?
Smärtorna kan uppstå akut i samband med en skada, men för de flesta uppstår problemen gradvis eftersom vi använder axlarna fel. Den goda nyheten är dock att problemen lyckligtvis går att förebygga relativt enkelt. Nyckelorden för detta är en kombination av omtanke, bra hållning, varierad arbetsställning samt övningar, som stärker dina muskler i axlarna och övre ryggen.
Förebygg axelsmärtor
En del axelproblem skulle kunna undvikas om du undvek att resa på dig efter månaders – eller flera års – inaktivitet på soffan och ge dig i kast med flera timmars krävande aktiviteter. Det är att be om problem.
Den typen av klienter träffar sjukgymnast Mogens Dam väldigt ofta på sin klinik.
”Du har kanske inte gjort något på flera månader, men plötsligt skiner vårsolen och så ger du dig ut och jobbar i trädgården hela dagen. Du kanske spelade badminton när du var ung och tror att du nu kan börja från noll och köra stenhårt flera gånger i veckan. Eller kanske vill du måla om sommarstugan och även om du börjar få ont så fortsätter du att måla både andra och tredje dagen för du vill ju hinna klart. Då protesterar musklerna naturligtvis eftersom det tar tid för muskler att bli starkare”, förklarar han och tillägger att en enda överansträngning normalt inte ger några varaktiga axelproblem.
”Får du ont och är klok så slutar du tills irritationen eller inflammationen har lagt sig och då kommer du nog över det, men om du är dum och inte slutar att belasta dina axlar kan det i stället leda till varaktiga problem”, betonar sjukgymnasten.
Datorn ger dig problem med axlarna
Axelproblem kan också uppstå på jobbet. Särskilt utsatt är du om du sitter framför en dator under större delen av din arbetsdag.
”Det är inte just att du sitter som ger axelproblem – det är din hållning när du sitter”, säger sjukgymnasten Mogens Dam.
Han fortsätter: ”När du sitter är risken stor att du sjunker ihop i ryggen och drar fram axlarna. Det klämmer på senorna och ger mindre utrymme för rörelse i axeln. Om du gör det flera timmar om dagen får du problem med rörligheten och sannolikt också smärtor på längre sikt”, säger han.
Hos en sjukgymnast kan du få din rörlighet kollad, men du kan också få en fingervisning genom att göra de fyra testövningar som vi visar här. _SE
Vill du förebygga en försämrad rörlighet är lösningen enligt Mogens Dam bland annat att du varierar din arbetsställning och tänker över din hållning. En bra hållning kommer dock inte av sig själv. Det kräver starka muskler i axlar och övre rygg så du behöver också styrketräna.
Källor: Mogens Dam, sjukgymnast, Heidi Harild Jensen, sjukgymnast, Nationellt forskningscentrum för arbetsmiljö