Träna ihop med en väninna och få ut mer av träningen
Ni kommer verkligen ut, ni stöttar varandra och ni pressar varandra. Det finns massor av fördelar med att träna tillsammans med någon. Här hjälper vi dig att få ut maximalt av träningen när du tränar ihop med en väninna.
Det är nästan magiskt att ha en partner när du vill styra ditt liv i en mer hälsosam riktning. Chansen att lyckas gå ner i vikt, sätta en ny träningsrutin eller vad du nu drömmer om, är mycket större om ni är två som hjälper varandra. Särskilt eftersom det är svårare att bryta ett avtal med någon annan än dig själv, och för att en partner kan ge dig den nödvändiga knuffen när du har svårt att hålla motivationen uppe.
Så här kan ni träna
Löpning
Ni kan utnyttja varandras stöd efter hand som ni springer för att träna effektiva intervaller, där ni turas om att ta tid och att springa allt vad ni kan. Det är supercoolt när du slipper hålla reda på tiden och får peppning under de sista, tuffa sekunderna. När du tar en paus är det din väninnas tur att spurta.
Ert gemensamma mål kan vara att springa tre gånger i veckan även om ni bara kan göra det tillsammans en gång. Istället kan ni ta en selfie efter rundan och skicka till partnern. Om det inte blir två bilder i veckan blir man skyldig en biokväll..
Simning
Simma först ett par längder på egen hand för att testa er nivå. Om ni är på ungefär samma nivå kan ni simma i varsin bana och tävla mot varandra så att ni får upp pulsen. Annars kan ni börja med lite försprång så att den långsammaste får några meter som partnern ska försöka simma ikapp. Efteråt kan ni njuta av en bastu tillsammans eller bara sitta och prata en stund..
Lek Följa John där ni turas om att bestämma vilken övning och hur många repetitioner ni ska göra. Här har ni en riktigt bra möjlighet att retas lite genom att utmana varandras svagheter och därmed träna de områden som behöver det allra mest.
Följer ni ett program är det smart att turas om att göra övningarna så att din partner kan uppmuntra dig och hålla koll på att du gör övningen rätt. Ni kan också arbeta i skift och växla mellan övningar, eller göra roliga partnerövningar, som att stå i plankan näsa mot näsa, och försöka klappa på varandras handryggar medan ni försöker undvika att själva träffas..
Det är nu du har chansen att testa ett nytt pass, även om du känner dig osäker. Din väninna gör det enklare att komma igång utan att du känner dig som "den nya tjejen i klassen", eftersom hon skrattar med dig om dina höfter inte vill svänga åt rätt håll, eller peppar dig om du inte kan lyfta lika bra som alla de andra.
Promenad
Walk ’n’ talk. Det är melodin om ni vill kombinera en kompisträff med motion. Men se till att trampa på lite även om ni går och pratar. Ta gärna också ett par backar eller trappor längs vägen så att ni får upp pulsen ännu mer. Du kan ha en träningsklocka på armen och komma överens om att inte sluta gå förrän ni gått 6 000 steg. Med klockan kan ni också tävla på egen hand om att till exempel nå 10 000 steg om dagen.
Träningen kan lätt hamna i periferin om ni babblar på lite för mycket. Lösningen är enkel: Använd tidtagarur. Det fungerar som en personlig tränare och berättar när ni ska fokusera mer på träningen. En app med till exempel tabata-träning kan fungera på samma sätt. Ni kan också välja ett träningspass där instruktören ser till att tysta er.
Din man får nog höra när han springer för fort eller inte snabbt nog, men det är svårare med en väninna. Risken är att ni blir för hänsynsfulla för att uttrycka era behov och därmed får ni inte ut allt av träningen. Föreslå då att ni träffas på gymmet och tränar var för sig, men pratar i pauserna. Eller att sista kvarten är valfri så att du kan känna dig lagom mörbultad. I allmänhet handlar det dock om att försöka öva sig i att våga säga vad man tycker.
Ni jämför er med varandra
Äh, hon har redan gått ner två kilo mer än jag … Väninnor har en tendens att jämföra sig med varandra och det kan döda motivationen. Men tänk inte att du ska slå din väninna, utan att du ska slå dig själv. Om ni inte är på samma nivå från början kan ni sätta upp ett gemensamt överordnat mål, som en viktnedgång eller bra löparform, och sedan sätta upp individuella mål för hur många kilo ni ska gå ner eller på vilken tid ni ska springa.