Därför är simning superbra
Det är skonsamt, effektivt och för alla. Ändå är vi många som glömmer att simning finns som ett attraktivt val på motionsmenyn. Här får du nio bra anledningar till att vått är flott.
Det är skonsamt, effektivt och för alla. Ändå är vi många som glömmer att simning finns som ett attraktivt val på motionsmenyn. Här får du nio bra anledningar till att vått är flott.
Du behöver inte bära din egen vikt i bassängen – det gör vattnet åt dig – och därför simning är en extremt skonsam motionsform.
När du glider genom vattnet krävs en hel del av dina muskler, men inte så mycket av ditt skelett och dina leder. På så sätt är simning mycket mer skonsamt än t ex löpning, där det konstant skickas upp kraftiga stötar genom kroppen.
Det finns dock inga garantier för att du inte skadar dig i vattnet. Professionella simmare har t ex en tendens att utveckla axelskador, men för vanliga motionärer hör det till ovanligheterna, särskilt om du simmar med god teknik.
Simning är styrketräning för hela kroppen. Både core, ben och armar kommer i spel när du plaskar iväg, och beroende på simsätt tränar du nästan alla större muskelgrupper. Variera gärna mellan alla de simsätt du bemästrar.
Från dess vi var foster i magen är vi vana vid att röra oss i vatten, men vi tappar känslan för att hålla oss flytande om vi inte övar oss på den.
Konsten är att slappna av och överlämna oss till vattnet.
Har du gått till simhallen för allt annat än att slappna av – utan tvärtom för att få upp pulsen – är simning genialt för det också. När du crawlar är det lätt att träna armarna. Föredrar du bröstsim så fokusera på att öka tempot på bensparkarna.
Att vara i vatten ger dig en större upplevelse av rörlighet – det är därför det är så bra för äldre människor att bada.
Dina axlar och din rygg används på ett annat sätt i vattnet, och det är enklare att mjuka upp stela kroppsdelar med simning än med många andra träningsformer.
Lider du t ex av en stel rygg kan det vara svårt att motionera, men simning känns ofta mer avslappnande än ansträngande.
Är du väldigt stel är det dock viktigt att komma ihåg uppvärmningen.
Även om du troligen måste räkna med en utgift för inträde till simhallen – om du inte har turen att ha en egen pool i källaren – så är simning en relativt billig sport, för egentli- gen kräver det inte mer än din egen kropp, badkläder och en handduk.
Du blir aldrig för gammal för simning, och även om det krävs lite övning för att lära sig tekniken ordentligt så blir många, som inte är så bra på att simma, överraskade över hur lite undervisning som faktiskt krävs innan de upplever förändringar.
För många av oss vållar framförallt crawl problem, vilket egentligen är lite konstigt. Crawl är nämligen en förlängning av den simstil vi alla är utrustade med
från naturens sida, nämligen hundsim.
Att det ändå kan vara svårt handlar dels om att de flesta av oss har lärt oss bröstsim som barn, dels om att många inte tycker om att ha huvudet under vatten.
Vill du lära dig att crawla kan ett par timmar med en simlärare vara bra. Du kan ju inte se dig själv utifrån, men simläraren kommer troligen kunna sätta fingret på vad du behöver förändra eller förbättra.
Många ligger platt på magen under crawl, men din kropp ska faktiskt ligga lite på si- dan, så att du inte behöver vrida nacken så mycket när du ska komma upp och andas.
När du andas ut luften ska den verkligen pustas ut! Många pressar inte ut tillräckligt mycket luft, med resultatet att de inte heller kan andas in tillräckligt. Det kan snabbt ge dig en upplevelse av att vara andfådd.
När professionella simmare får crawl att se så provocerande enkelt ut, är det för att de slappnar av i stora delar av kroppen.
Bensparkarna ska komma ända från höften och inte bara från knäna. Samtidigt ska fotlederna vara avslappnade så fötterna kan hjälpa till att skapa framåtdrift.
Så fort din kropp bryter vattenytan flyter du fritt och befinner dig i ett annat element. Bara den känslan är för många välgörande. Du kan slappna av och låta tankar och dig själv flyta runt. Många som simmar upplever också att de uppnår “zen” när de simmar längder – en- formigheten gör att du kan rikta fokus inåt.
Finns det något bättre än att bada bastu när vädret blir kallare? Nästan alla simhallar är glada inneha- vare av bastur och en stund i värmen är ett skönt sätt att avsluta en tur i bassängen på.
Vissa ställen har också ångbastu, där det är tillåtet att smörja in sig medhavd skrubb och det finns till och med simhallar med speciella spaområden.
Att lägga in lite självomsorg i slutet av simturen kan vara en bra morot för att komma iväg.
Är du nybörjare kan en halvtimmes simning dessutom vara mer än nog, men för vissa kan det kännas som slöseri med tid och pengar att göra så mycket runt omkring för så lite tid i vattnet. Med en skön stund i bastun, en skön hårkur och kanske till och med en fuktmask för ansiktet så kommer du upp i den timme som många känner att en tur i simhallen minst ska vara för att det ska vara värt pengarna och besväret.
LÄS OCKSÅ: Därför är det så hälsosamt att bada bastu
Det känns kanske inte som den bästa årstiden just nu, men om du inte gillar den klordoftande simhallen så blir havssimning mer och mer populärt.
Funderar du på att testa den träningsformen är det dock A och O att du är helt trygg i vatten – även vatten som rör sig.
Dessutom ska du ha rätt utrustning, vilket innebär en simdräkt och en boj som gör dig synlig för båtar.
Du ska inte heller simma ensam. Om du inte vill kasta dig i böljan, men ändå drömmer om frisk luft så finns det under sommarhalvåret också en del motionsbad där du kan träna i stillastående vatten.
LÄS OCKSÅ: Därför är kallbad så bra för din kropp
Källa: Susanne Nielsen, simtränare och triatloncoach