12 fördelar: Därför är hemmaträning så mycket bättre än gymmet

Med några få träningsredskap kan du träna lika effektivt hemma som på gymmet. Du bestämmer själv när du vill träna – och ingen bryr sig om vad du har på dig.

Kvinna som står i plankan hemma i vardagsrummet.

Hemma kan du t ex tittat på din favoritserie medan du tränar. Tiden bara flyger iväg och plötsligt har du stått i plankan i en halvtimme ...

© iStock

Vad vill du helst? Träna ensam på ditt privata träningscenter eller på ett överfyllt gym?

Föredrar du den första lösningen kan du träna lika effektivt och varierat hemma som på gymmet, med ett minimum av träningsredskap som bl a ett träningsgummiband och en redondoboll. Och det finns en rad fördelar med hemmaträning.

Fördel 1: Du behöver inte åka hemifrån

Det är en extra bra fördel för dig som har små barn och som ofta är ensam med dem. Och de dagar när regnet bara öser ner ute, är det också skönt att slippa ge sig ut i regnet för att träna.

Fördel 2: Du sparar tid

Vi har alla fullt upp och den tid du normalt lägger på att ta dig till och från träningen, kan du nu lägga på något roligare, så som att läsa en god bok, lägga på nagellack, spela sällskapsspel eller kyssa din partner.

Fördel 3: Du bestämmer själv när

Detta är nog det allra bästa med hemmaträning – att du bestämmer helt själv när du ska träna. Du behöver inte ta hänsyn till öppettider eller när olika pass börjar, utan du kan träna mitt i natten om det passar dig bäst.

Fördel 4: Det är gratis

Vem vill inte spara pengar? Och genom att träna hemma sparar du in medlemskortet på gymmet som normalt kostar ca 300–400 kr i månaden. Samtidigt slipper du bli frestad av gymmets växande urval av proteinshakes, energidrycker och diverse barer.

LÄS OCKSÅ:5 populära träningsappar

Fördel 5: Du slipper packa en väska

En tur till gymmet kräver en rejäl väska med kläder, skor, handduk, hygienartiklar, vattenflaska och så vidare, och det är inte heller så kul att upptäcka att du till råga på allt har glömt sportbehån hemma ... Det händer inte när du tränar hemma.

Fördel 6: Ingen tittar på vad du har på dig

Även om man kan komma som man är till gymmet, vill de flesta ändå se någorlunda vettiga ut. Den sortens hänsyn behöver du inte ta hemma. Har du lust kan du träna med fett hår och gamla slitna tights.

Fördel 7: Du är din egen DJ

Musik kan verka mycket motiverande under träning – om du gillar musiken. På gymmet får du lyssna på andras musikval, hemma väljer du helt själv.

Kom i mål med hemmaträningen

Låter hemmaträning som något för dig? Kom igång på mattan där hemma med hjälp av våra träningsvideor som är enkla att följa.

Så enkelt är det:

  • Välj nivå; tränad eller nybörjare.
  • Välj den tid du vill lägga på din träning - t ex 10 eller 20 minuter.
  • Spela upp träningsvideorna på din telefon utomhus eller casta den till tv-skärmen, så du kan ge järnet i vardagsrummet.
  • Bestäm själv vad du vill fokusera på - t ex hela kroppen, magen, ryggen eller något helt annat.
  • Bestäm själv hur mycket och hur länge du vill träna från gång till gång.

Få tillgång till alla de populära träningsprogrammen med en digital prenumeration på I FORM: Endast 79 kr/månad.

Testa 2 veckor för 0 kronor

Fördel 8: Ingen väntetid

När man är igång och tränar är det ganska irriterande att stå och vänta på att roddmaskinen eller rätt hantlar ska bli lediga. Det slipper du hemma. Här står alla redskap och väntar på dig.

Fördel 9: Du slipper andras svett och lukter

En träningsmatta eller en cykelsadel som är våt av andras svett är inte så fräscha att ta över efter någon annan, och det är inte heller så kul med den tunga luften av svett och fisar som ofta hänger över träningslokalen. Hemma behöver du bara lukta på din egen svett och om du råkar fisa kan du bara öppna fönstret och vädra lite.

Fördel 10: Du kan titta på din favoritserie under tiden

En del övningar kan du göra medan du ser på tv eller på din favoritserie. Det får tiden att flyga iväg och plötsligt har du stått i plankan i en halvtimme ...

Fördel 11: Du undviker närkontakt i omklädningsrummet

Tränar du vid samma tider som många andra är omklädningsrummet ofta fullt av folk . Om du inte gillar att stå med näsan i andras svettiga rumpor när du sitter och knyter skorna så flytta hem träningen. Hemma har du allt utrymme för dig själv.

Fördel 12: Du har din egen privata dusch

Alla är inte lika bekväma i att visa sig nakna framför andra. Hemma kan du duscha utan andras nyfikna blickar, samtidigt som du inte heller behöver stressa för att andra står och väntar på sin tur i duschen.