Styrketräna dig till bättre löparform

Med rätt styrketräning ökar du muskelstyrkan, vilket främjar uthållighet och löpekonomi. Här får du tips på vilka övningar du bör göra om du springer.

Kvinna hoppar hopprep på gym.

Träna din råstyrka

Explosiv styrketräning gynnar din löpekonomi när du främjar musklernas förmåga att göra exakta sammandragningar utan de små kraftstörande fördröjningar som en otränad muskulatur brukar ge. Flera forskare pekar också på att styrketräning och särskilt plyometrisk träning, som består av snabba riktningsbyten, som till exempel när du hoppar ner från en pall och sedan direkt hoppar upp igen, ökar musklernas förmåga att urladda en elastisk energi vid varje landning.

Det är ungefär som när du släpper ett spänt gummiband. Muskel- och senspänningen skjuter på det sättet iväg dig extra kraftfullt.

Så här kan du göra

Både vid plyometrisk träning och traditionell tung styrketräning är det viktigt med ordentlig uppvärmning av leder och senor. Om du inte har stor erfarenhet av styrketräning så träna i maskiner, eftersom det minskar risken för skador – och överväg eventuellt att ta hjälp av ett proffs så att du säkert tränar helt rätt.

Detsamma gäller plyometrisk träning, som är tuff för fotleder, knän och höfter. Här är stabiliteten avgörande för att undvika skador.

Styrketräna minst en gång i veckan för att få mätbara resultat. Lägg styrketräningen så långt från veckans övriga hårda träning som möjligt. I början behöver du varken göra många övningar eller set. Tre set med sex till åtta repetitioner av squats, utfall och benpress i maskin räcker gott, med tre–fyra minuter paus mellan varje set.