Lär dig att utnyttja energin på bästa sätt när du springer

Sydafrikanska forskare menar att detta förbättrar din löpekonomi. Läs mer här och vad du kan göra för att bli en snabbare löpare.

Kvinna springer på en stig.

Spring många kilometer

För 30 år sedan dokumenterade sydafrikanska forskare vikten av att springa många kilometer för att få en mer ekonomisk löpning. Löpare som en längre tid sprang över hundra kilometer i veckan, förbättrade sin löpekonomi jämfört med löpare som tränade mindre. Orsaken är att ju mer du springer, desto mer exakta rörelser får du och överflödiga spänningar försvinner medan mesta möjliga energi flyter ner i din löpmuskulatur.

Så här kan du göra

Mindre än tio mil kan också göra skillnad. Gillar du långa löpturer och har tid så spring lite längre varje vecka. Spring längre och längre turer på helgen och hitta plats för ett extra träningspass under veckan. En bra tumregel är att springa ungefär tio procent längre i veckan.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background