Så springer du längre och snabbare

Ju mer ekonomiskt du springer, desto snabbare och längre kan du springa eftersom du blir bättre på att utnyttja den energi som du har till förfogande. Här får du fem sätt för en bättre energibudget i löparskorna.

Kvinna springer med vattenflaska i förgrunden.

Drömmer du om att springa obesvärat och effektivt, längre och snabbare, ungefär som kenyanska stjärnlöpare så häng med. Nyckeln till din dröm är din löpekonomi, och det är något du kan lära dig även om du inte är född med en kropp som stjärnlöparnas.Om två löpare har samma konditionsvärde och samma uthållighet är det löpekonomin som avgör vem som först passerar mållinjen.Naturligtvis spelar vilja, taktik, disponering av dina krafter, energitillförsel, svettning och andra faktorer också in i det samlade löpresultatet, men löpekonomin kan vara den allra viktigaste faktorn. Och ju längre sträckor du löper, desto viktigare blir din löpekonomi.### Förbättring efter några veckor

Med en bättre löpekonomi kan du öka din löphastighet utan att förbättra konditionsvärdet. Forskning visar att du faktiskt redan efter några veckor kan förbättra dig med flera procent om du lägger manken till. Att springa många kilometer kan ge dig bättre löpekonomi, men det finns också andra genvägar till bättre tider. På följande sidor ska vi lära dig några av dem.Vill du också veta och förbättra ditt konditionsvärde? Utmana då dig själv med ett Coopertest.

Hitta alla 5 sätten här under