Spurta dig till bättre kondis

Sprintträning har faktiskt en otroligt positiv inverkan på din kondition. Så är du typen som kan pressa dig själv till det yttersta under en kort tid, då har vi det perfekta träningspasset för dig!

Kvinna springer, suddig bild.

Sprinta järnet

Har du inte tid att springa riktigt långt kan dedikerad sprintträning, där du ger allt du har i 20–30 sekunder, vara en genväg till bättre löpekonomi. Det har man i allt högre grad fokuserat på under de senaste åren. I en lite äldre studie visade danska forskare att en grupp stabila löpare kunde kapa en hel minut av sin tid på milen genom att sprintträna tre–fyra gånger i veckan. Träningsmängden var liten och ett träningspass bestod av tolv 30-sekunderssprinter. Varje sprint skildes åt av tre–fyra minuters paus för en fysisk och mental återhämtning inför nästa omgång.

Den typen av träning kräver enormt fokus och förmågan att pressa sig själv. Samtidigt belastar den muskler, leder och senor och är därför något som ska göras med försiktighet. Det kan vara bra att träna sprinter tillsammans med andra eftersom det gör sprinterna mer intensiva och pauserna mer sociala.

Så här kan du göraVärm upp med joggning, knälyft, hälsparkar och några fartökningar. Leta upp en plan sträcka utan trafik (200 meter). Ett par fotbollsplaner är perfekta för syftet. Starta sprinten med handbromsen i så att du kan accelerera mot slutet av din sprint. Jogga tillbaka till starten och vila i två minuter innan du börjar om. Gör 10–12 sprinter. Sluta med två kilometer joggning.