Hur snabbt bör en nybörjare kunna springa 5 km?

Det är naturligtvis stor skillnad på hur snabbt en nybörjare och en van löpare springer 5 km. Se här vad som är en snabb tid för dig som är nybörjare.

Leende kvinna springer

INTERVALLER är en av vägarna till bättre tider i spåret.

© iStock

För det första är det viktigt att slå fast att om du redan kan springa fem kilometer, är du inte nybörjare längre. Bra jobbat! Att du har börjat intressera dig för din tid på rundan vittnar dessutom om att du har blivit trygg med träningsformen och klarar distansen bra, så applåder härifrån!

Och nu till det svåra: Beroende på din utgångspunkt och faktorer som din ålder och vikt, så är en bra tumregel att du bör kunna springa de fem kilometerna på 30-35 minuter.

I takt med att du kommer i bättre form bör det också vara realistiskt att kom ner runt 25 minuter, om du inte lider av några skador eller liknande som bromsar dig. Men det är alltid individuellt, och många upplever att de “stagnerar” vid en halvtimme.

Om du vill undvika att bli en del av den statistiken, så kolla våra tips här nedanför för att pressa dig själv, så att du får mer fart på fötterna.

LÄS OCKSA: 5 populära träningsappar

BLI EN SNABBARE LÖPARE

VÄRM UPP

Du har inte tid att springa lugnt och långsamt den första kilometern om du vill förbättra din tid. Värm därför upp innan du springer iväg.

STYRKETRÄNA

Rätt styrketräning kan faktiskt också hjälpa dig på vägen. Övningar som armhävningar, squats, utfall och plankan kan alla gynna ditt tempo.

ALLA GODA TING ÄR 3

Tre löprundor i veckan är ett bra mål om du vill förbättra dina tider. Att springa oftare räcker dock inte – träningsintensiteten spelar också roll – men det är ett enkelt sätt att hålla igång sin träning på.

SPRING I INTERVALLER

Använd t ex den väldigt enkla 10-20-30-metoden, där du springer lite snabbare i 30 sek, ökar farten ännu mer i 20 sek och spurtar i 10 sek. Gör det ett par gånger under turen.

HA TÅLAMOD

Jakten på snabba resultat leder ofta till skador, så något du bör bemästra om du vill bli snabbare är paradoxalt nog tålamod.