Kvinna springer i park

Ska du satsa på att spurta eller är det långa, lugna rundor som ger mest?

Är det bäst att springa snabbt eller långt?

Är det bäst att springa snabbt eller långt? Få svaret från I FORMs träningsexpert här.

2 maj 2018 av I FORM

Det beror på vad du vill uppnå med din löpning. Om ditt främsta mål är att komma i form och få bättre hälsa gäller det att få upp pulsen. Det vill säga, du ska alltså satsa på hög intensitet (över 80 procent av din maxpuls) i din löpträning och öka farten, t ex via intervallträning.

Det är mest effektivt för ditt hjärta och kretslopp och du får ut maximalt av tiden i löparskorna. Den här typen av träning är dock ganska tuff mot senor och leder. Om du är nybörjare räcker det med ett hårt intervallpass i veckan.

Om du däremot vill träna inför ett speciellt lopp, t ex Vårruset, ett halvmaraton eller kanske ett helt maraton, är det viktigt att du också får ett visst antal kilometer i benen. 

Här kan det vara bra att mäta upp din runda – använd Mät din runda, så du vet hur långt du springer. Att fokusera på antalet kilometer kan vara motiverande, eftersom du kan jämföra din resultat från gång till gång.

Dessutom blir du stark i leder och senor, då belastningen inte är lika stor som när du springer fort och hårt. 

Det bästa är faktiskt om du kan kombinera träningen, så att du 1–2 gånger i veckan tränar din kondition med högintensiv tempoträning och de andra 1–2 gångerna i veckan tränar din uthållighet genom att satsa på lite längre rundor med lägre puls.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar