Pia går sig i balans: "Det är en paus från prestationssamhället"

Promenader hjälper 46-åriga Pia att stressa av och fokusera. Låt dig inspireras av hennes fyra sätt att använda promenader här.

Kvinna som går

BALANS – För 46-åriga Pia hjälper promenaderna för att hålla henne i balans, mentalt.

© Privat foto

Pia Stigaard Skammelsen har fyra typer av promenader i sitt liv. Den första promenaden är hennes dagliga morgonrunda med familjens hund.

“Jag säger god morgon till dagen på den första promenaden. Det är ett bra sätt att starta dagen på,” säger hon.

Läs också: 8 tips för en mer mindful promenad

Nästa promenad, som Pia Stigaard Skammelsen går ut på är en när hon under arbetsdagen har druckit lite för mycket kaffe eller suttit still lite för länge i möten. Kort sagt om hon blir rastlös. Då tar hon bilen och kör ut till en närliggande skog.

“Jag behöver den ofokuserade uppmärksamheten som uppstår när jag går i naturen. På jobbet kan jag inte slappna av på samma sätt.”
— Pia Stigaard Skammelsen

Pia Stigaard Skammelsens tredje typ av promenad sker på fredagar, då hon alltid träffar en kompis. De går samma runda varje vecka vid lunch. Det är ingen naturskön promenad, men det är inte heller tanken.

Läs också: 7 anledningar till att ha en promenadkompis

“För mig slår enkelhet ibland naturupplevelser, särskilt om alternativet är att inte komma ut alls. Vi går en enkel runda, och avhandlar massa tankar och samtal under den timmen det tar att gå.”

“Det är en paus från prestationssamhället. Jag har tidigare tränat inför halvmaraton, där jag blev så fokuserad på prestation att jag nästan inte sprang alls efteråt. Det är mycket mer njutningsfullt för mig att gå.”
— Pia Stigaard Skammelsen

Pia Stigaard Skammelsen har alltid gått, men hon har också lärt sig att hon behöver promenaderna.

“Den stressade hjärnan kan vara för effektiv och tänka oklara tankar. Förr har jag minskat på mina promenader när jag varit stressad. Men jag gick vilse i stressen, och det har jag lärt mig att undvika.”