7 anledningar till att ha en promenadkompis

Äh, det gör väl ingen skillnad? Om du tänker så om betydelsen att ha en promenadkompis ska du nog tänka om, för fördelarna är många. En av hemligheterna är att samtalen blir annorlunda när ni går än när ni sitter still.

Två kvinnor går utomhus

PROMENADER ÄR BRA Chanserna för att du kommer ut på en promenad är mycket större om du har en kompis som väntar på dig.

© iStock

1. Du kommer iväg – varje gång

Det blåser utanför fönstret. Min favoritserie börjar snart på tv. Disken måste plockas in i skåpen. Vissa dagar är du bara trött och osugen, och kan hitta tusen anledningar till att skippa promenaden. Men det går inte om du har en kompis som väntar på dig.

Överenskommelsen om att ni ska ses och promenera är en av de bästa vektygen för att hålla motivationen uppe. Forskning visar på att de som t ex springer tillsammans med andra, i huvudsak gör det för att det får dem att komma iväg.

2. Samtalen blir djupare

Parterapeuter har vetat det länge, och nu har många chefer och företagsledare också fått upp ögonen för det. Promenaden är den snabbaste vägen till ett djupt, förtroligt samtal. Vi är nämligen bättre på att ha öppenhjärtiga samtal när vi inte har ögonkontakt utan bara går sida vid sida. Så utöver den friska luften som du får under en promenad så är det alltså stora chanser för att du och din promenadkompis får ett gott snack under vägen.

3. Ni tänker mer kreativt

Forskare från Standford University drog, i en undersökning i tidsskriften Journal of Experimental Psychology, slutsatsen att vi tänker mer kreativt när vi går än när vi sitter.

Deltagarna i undersökningen blev ombedda att hitta alternativa användningar av vardagssaker, som till exempel en knapp. Det visade sig att folk som gick fick fler unika idéer än de som satt – både under tiden de gick och efteråt. Det skedde oavsett om de gick på löpband eller i naturen.

Ska ni komma på någon underhållningen till en gemensam kompis fest, eller har en av er någon problem som ni behöver bolla och få nya infallsvinklar på, kan en promenad tillsammans göra er klarsynta.

4. Ni behöver inte vara på samma nivå

Vid många andra träningsformen kan det vara svårt att träna tillsammans om man inte är på samma nivå som sin kompis. Men det gäller inte när vi promenerar. Promenad som motionsform kräver nämligen inte så mycket av din kondition. Alla kan vara med. Det gör det mycket lättare att hitta en promenadkompis än en löpkompis.

5. Vänskapen stärks

Dygnet har vara 24 timmar och det kan vara svårt att få plats med allt du vill. Så istället för att pressa in både träningstid och kompistid i din hektiska vardag är det en utmärkt chans att slå två flugor i en smäll.

Till skillnad från att träffas på gymmet, på en löptur eller på ett café är en promenad ett perfekt tillfälle att prata ohindrat när ingenting annat stör. Och så sparar ni de pengarna ni skulle spenderat på ett café.

6. Ger trygghet

Är du den ängsliga typen som tycker det känns obehagligt att till exempel gå ensam i skogen. Eller att gå själv i mörket? Då kan en promenad-kompis ge dig trygghet. Det är skönt att ha en kompanjon att möta världen med.

Kanske kan det också smitta av sig, så att ni vågar gå på nya ställen istället för att traska runt i samma kvarter varje gång. PåI FORMs ruttplanerarekan ni hitta inspiration till nya promenadstråk.

7. Kräver ingen förberedelse

Till skillnad från en löpkompis, där du är beroende av att hen inte precis ätit middag eller lunch, så kan ni alltid ta en promenad. Därför är det också praktiskt att skaffa en promenadkompis som bor i närheten av där du bor. Då krävs bara ett samtal innan ni är redo att gå. Det gör spontana promenader möjliga när solen skiner eller när ni kommer hem lie tidigare från jobbet.

Med det sagt är det fortfarande en bra idé att göra upp om när ni ska gå, hur ofta och hur långt ni ska gå. Då är chanserna större för att ni kommer iväg.

Läs här hur du får mest ut av att träna med en kompis.