7 anledningar till att ha en promenadkompis

Äh, det gör väl ingen skillnad? Om du tänker så om betydelsen att ha en promenadkompis ska du nog tänka om, för fördelarna är många. En av hemligheterna är att samtalen blir annorlunda när ni går än när ni sitter still.

Två kvinnor går utomhus

PROMENADER ÄR BRA Chanserna för att du kommer ut på en promenad är mycket större om du har en kompis som väntar på dig.

© iStock

1. Du kommer iväg – varje gång

Det blåser utanför fönstret. Min favoritserie börjar snart på tv. Disken måste plockas in i skåpen. Vissa dagar är du bara trött och osugen, och kan hitta tusen anledningar till att skippa promenaden. Men det går inte om du har en kompis som väntar på dig.

Överenskommelsen om att ni ska ses och promenera är en av de bästa vektygen för att hålla motivationen uppe. Forskning visar på att de som t ex springer tillsammans med andra, i huvudsak gör det för att det får dem att komma iväg.

2. Samtalen blir djupare

Parterapeuter har vetat det länge, och nu har många chefer och företagsledare också fått upp ögonen för det. Promenaden är den snabbaste vägen till ett djupt, förtroligt samtal. Vi är nämligen bättre på att ha öppenhjärtiga samtal när vi inte har ögonkontakt utan bara går sida vid sida. Så utöver den friska luften som du får under en promenad så är det alltså stora chanser för att du och din promenadkompis får ett gott snack under vägen.

3. Ni tänker mer kreativt

Forskare från Standford University drog, i en undersökning i tidsskriften Journal of Experimental Psychology, slutsatsen att vi tänker mer kreativt när vi går än när vi sitter.

Deltagarna i undersökningen blev ombedda att hitta alternativa användningar av vardagssaker, som till exempel en knapp. Det visade sig att folk som gick fick fler unika idéer än de som satt – både under tiden de gick och efteråt. Det skedde oavsett om de gick på löpband eller i naturen.

Ska ni komma på någon underhållningen till en gemensam kompis fest, eller har en av er någon problem som ni behöver bolla och få nya infallsvinklar på, kan en promenad tillsammans göra er klarsynta.

4. Ni behöver inte vara på samma nivå

Vid många andra träningsformen kan det vara svårt att träna tillsammans om man inte är på samma nivå som sin kompis. Men det gäller inte när vi promenerar. Promenad som motionsform kräver nämligen inte så mycket av din kondition. Alla kan vara med. Det gör det mycket lättare att hitta en promenadkompis än en löpkompis.

5. Vänskapen stärks

Dygnet har vara 24 timmar och det kan vara svårt att få plats med allt du vill. Så istället för att pressa in både träningstid och kompistid i din hektiska vardag är det en utmärkt chans att slå två flugor i en smäll.

Till skillnad från att träffas på gymmet, på en löptur eller på ett café är en promenad ett perfekt tillfälle att prata ohindrat när ingenting annat stör. Och så sparar ni de pengarna ni skulle spenderat på ett café.

6. Ger trygghet

Är du den ängsliga typen som tycker det känns obehagligt att till exempel gå ensam i skogen. Eller att gå själv i mörket? Då kan en promenad-kompis ge dig trygghet. Det är skönt att ha en kompanjon att möta världen med.

Kanske kan det också smitta av sig, så att ni vågar gå på nya ställen istället för att traska runt i samma kvarter varje gång. PåI FORMs ruttplanerarekan ni hitta inspiration till nya promenadstråk.

7. Kräver ingen förberedelse

Till skillnad från en löpkompis, där du är beroende av att hen inte precis ätit middag eller lunch, så kan ni alltid ta en promenad. Därför är det också praktiskt att skaffa en promenadkompis som bor i närheten av där du bor. Då krävs bara ett samtal innan ni är redo att gå. Det gör spontana promenader möjliga när solen skiner eller när ni kommer hem lie tidigare från jobbet.

Med det sagt är det fortfarande en bra idé att göra upp om när ni ska gå, hur ofta och hur långt ni ska gå. Då är chanserna större för att ni kommer iväg.

Läs här hur du får mest ut av att träna med en kompis.

De mest lästa artiklarna just nu
Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Motivation till träning

6 enkla träningsförslag till trötta dagar

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Hälsa

Ska du dricka rödvin eller låta bli?

Dessert

Sunt och enkelt julgodis från oss alla, till er alla

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Psykologi

Varför gör alkohol mig låg dagen efter?

Nyttig mat

Så räknar du om gram till dl

Stress

10 goda råd som lugnar hjärnan

Mer om Gång
Gång

5 fördelar med kvällspromenad

Gång

Vandringssemester – en guide för nybörjare

Gång

Vackra vandringsleder i Sverige och utomlands

Gång

5 tips till att få ut mer av promenaden

Gång

100 steg i minuten gör dig hälsosam

Gång

Därför ska du komma ut i det fria

Gång

Ja, det ÄR genial motion

Gång

Gör du något av dessa fel när du promenerar?

Gång

Planera din promenad med I FORMs "Mät din runda"

Gång

Quiz: Hur mycket vet du om promenader?

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet