14 fördelar med att gå

Du hittar ingen varken enklare eller billigare motionsform än promenader. Och när den samtidigt uträttar små mirakel i både din kropp och din hjärna finns det ingen anledning att inte gå ut nu på en gång.

Kvinna tar en promenad i parken

PROMENADER är en genial motionsform. I den här artikeln får du 14 bra anledningar till varför.

© iStock

1. Det är enkelt

Det här är nog den allra största fördelen med att promenera, för ju enklare motion är, desto större är sannolikheten att du får det gjort. Promenaden känns inte alls lika tungt som löpning, och därför är framgångsfaktorn större här.

Alla kan vara med när det gäller promenader. Och det kräver varken en bra grundform, instruktioner, snygga träningskläder eller ombyte. Du kan gå var som helst och när som helst – även när du är på semester.

2. Det är gratis

Ännu ett bra argument, som tilltalar de flesta. Promenader kräver ett par skor som är bra att gå i, men i övrigt är det inga kostnader för utrustning, gymkort eller transport. Du snörar bara på dig skorna, öppnar din dörr – och går. Använd I FORMs Mät din runda för att planera din promenad – eller för att mäta den när du kommer hem.

Läs också: Vandringssemester – en guide för nybörjare

3. Det är skonsamt för din kropp

När du går har du konstant en fot i marken. Därför är promenaderlångt mindre belastande för dina leder och senor än om du tar en löptur, och därmed sänker du risken för skador.

Är du överviktig är det extra bra att välja promenader framför löpning, eftersom de extra kilona kommer att belasta dina leder, senor och knän väsentligt.

4. Det stärker ditt skelett

De små stötar som du får upp genom kroppen varje gång du sätter en fot i marken stärker ditt skelett. En motionsform som promenader är ärmed bättre för att förebygga benskörhet i förhållande till t ex cykling.

Ju snabbare du går, desto kraftigare sätter du foten i underlaget, och desto större stötar går upp genom dina ben. Detsamma gäller om du går i kuperad terräng – särskilt när du går nerför backar.

5. Din blodcirkulation blir bättre

Regelbundna promenader stimulerar ditt hjärta och din blodcirkulation, så både ditt blodtryck och kolesterolvärde sjunker. Ju snabbare du går och ju högre din puls går upp, desto bättre. Gå gärna i rask takt och svinga ordentligt med armarna.

6. Din kondition förbättras

Om du vill ha bättre kondition behöver du lägga i en högre växel när du går. Det mest effektiva redskapet är intervallgång, där du växlar mellan att gå i vanligt tempo och raskt tempo. Ta hellre fler steg per minut istället för längre promenader.

Och ett litet tips: Blir du inte andfådd går du inte snabbt nog.

3 x effektiv intervallträning

  • Gå 1 km i lugnt tempo. Gå 5 intervaller á 2 minuter så snabbt som möjligt. Mellan intervallerna har du 2 minuters paus med vanligt tempo. Avrunda med 1 kilometer i lugnt tempo.
  • Gå 3-5 km i ett backigt skogsområde. Sträva efter att komma upp för alla backar och gå så snabbt som möjligt upp, och gå avslappnad ner. Är det bara en enda backe i området kan du gå upp och ner för den flera gånger.
  • Värm upp med 1 kilometers lugn promenad. Gå intervaller efter en pyramid-modell där varje där varje intervall och paus är lika långa: Gå snabbt i 30 sekunder, långsamt i 30 sekunder, gå snabbt i 1 minut, långsamt 1 minut och så vidare upp till 2,5 minuter. Och gå sedan ner genom pyramiden.

7. Du får starkare ben och rumpa

När du går använder du särskilt musklerna i ben och rumpa, som därmed blir starkare. Varje gång du tar ett steg är det press på vadmuskeln som stärks, och det samma gäller framsida och baksida lår och rumpa.

Om du vill aktivera sätesmusklerna extra, så gå upp för trappor och backar.

8. Inget behov av återhämtning

Om du vill gå varje dag så gör du bara det – för din kropp har ingen användning för återhämtning efter en promenad på samma sätt som efter en löprunda eller hård styrketräning.

Om du är kraftigt överviktig eller inte har motionerat under flera år är det dock en bra idé att börja lite försiktigt och lägga in vilodagar mellan dina promenader.

9. Du förbränner kalorier

När du går förbrukar du också en del energi, så promenerar du ofta, eller går du långt, kommer det vara lättare för dig att hålla vikten, och kanske kommer du till och med gå ner i vikt.

Promenerar du 1 km förbränner du cirka 1 kcal per kilo kroppsvikt. Väger du 70 kg och går 7 km förbränner du därmed cirka 500 kcal. Det motsvarar ungefär en chokladkaka.

10. Din hjärna får en boost

Går du i rask takt skapas nya hjärnceller och olika områden i din hjärna blir bättre på att kommunicera med varandra. Du blir därmed bättre att minnas, stärker din inlärningförmåga och blir mer kreativ.

11. Du blir mindre stressad

Det är skönt med en lugn promenad i skogen, och forskning visar att sådana turer i gröna omgivningar faktiskt sänker din stressnivå.

12. Du blir på bättre humör

Kanske har du redan upplevt det, men en promenad kan göra underverk för ditt humör.

13. Du kan gå direkt efter en måltid

Vid många motionsformer ska du helst vänta två timmar med att träna efter att du har ätit, för att inte känna obehag. Så är det inte med promenader. Du kan gå ut och gå direkt efter en måltid, som bara främjar din matsmältning.

14. Du kan vara social samtidigt

Den sista fördelen är riktigt stor, för promenader är en av de få motionsformer där du kan få ett gott snack medan du är aktiv. Gå med din partner, din tonåring, din kollega, din kompis eller din mamma – och prata ut om allt.

Vackra vandringsleder i Sverige och utomlands