Välsmakande kikärtsgryta

40 minuter
762 kcal

Dröm om Fjärran Österns varma sol med denna kryddiga och välsmakande kikärtsgryta.

Kikärtsgryta

Värmande kikärtsgryta med curry och garam masala

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk olivolja
  • 1 näve koriander, grovhackad
  • 1 msk ingefära, finriven
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1½ tsk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk kokossocker eller vanligt socker
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • 1 burk kikärter eller 240 g kokta, dränerade och sköljda
  • 1½ tsk garam masala

Tillbehör:

  • Ev grön sallad och blomkålsris (blomkål finfördelad i en mixer)

Så gör du

  • Låt lök och vitlök svettas i olivolja i en panna i några minuter.

  • Tillsätt sedan resten av ingredienserna, förutom garam masala och kikärter.

  • Låt rätten sjuda i 20–30 minuter, tills den är tjock och krämig. Om det tar lång tid att koka ihop, men du har ont om tid, så kan du tillsätta 1 msk bovetemjöl.

TIPS! Blir kikärtsgrytan lite kaloritung så välj lätt kokosmjölk istället. Det sparar du nästan 200 kalorier per person på.

  • Tillsätt kikärterna sist. Smaksätt rätten med garam masala och ev extra kryddor om du har lust. Låt currygrytan sjuda i ytterligare ett par minuter så att kikärterna värms igenom.
  • Servera kikärtsgrytan med det du själv gillar, t ex en fräsch grön sallad och blomkålsris.