Fläsksouvlaki med spetskåls-tzatziki och maroulosalata

45 minuter
505 kcal

Det finns även äkta grekiska köttspett på menyn. Här serveras de med en läcker tzatziki med spetsig kål och en maroulosalata.

Souvlaki

SOUVLAKI – middag med massor av protein

© wichmann+bendtsen

Fläsksouvlaki med spetskåls-tzatziki och maroulosalata

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Spetskålstzatziki:

  • 150 g spetskål
  • ¼ msk havssalt
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • ¼ citron, saften
  • Svartpeppar, nymalen

Souvlaki:

  • 200 g fläskkoteletter
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • ¼ citron, saften
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ tsk torkad rosmarin
  • ½ tsk torkad oregano
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Färska örter till servering, ev dill

Maroulosalata med gröna linser:

  • 1 gemsallad eller romansallad
  • 2 salladslökar
  • ½ knippa dill
  • 50 g fetaost, smulad
  • ½ burk gröna linser
  • ½ citron, saften
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • En nypa havssalt

Så här gör du:

  • Börja med att lägga spetten i vatten i 5-10 minuter.
  • Finhacka kålen och vänd den med havssalt i en skål. Låt den ligga i blöt i en halvtimme. Massera sedan kålen med händerna och pressa ut överflödig vätska. Krossa eller pressa vitlöken och vänd ner den i den masserade kålen tillsammans med yoghurt, citronsaft och nymald peppar. Ställ sedan i kylskåpet i en lufttät behållare.
  • Skär fläskköttet i munsbitar. Krossa eller pressa vitlöken och blanda den med de övriga ingredienserna till souvlaki. Vänd fläskköttet i marinaden. Fördela köttet på de 8 spetten.
  • Hacka salladen och salladslöken och finhacka dillen. Spara lite dill till garnering. Avvattna och skölj de gröna linserna. Blanda ihop med smulad fetaost, citronsaft, olivolja och havssalt. Tillsätt lite finrivet citronskal om så önskas.
  • Förbered spetten på grillen i ca 10 minuter. Du kan också tillaga dem i en grillpanna eller vanlig stekpanna på hög värme. Vänd dem ofta under tiden. Strö över lite finhackade örter vid servering.

Tips

  • Det är en bra idé att göra tzatzikin dagen före. Det gör att smaken blir mer intensiv.
  • Låt gärna fläskköttet marinera i kylskåp i några timmar. Det ger köttet mer smak och gör det mörare.
  • Om du använder torkade linser, kom ihåg att koka dem först.
  • Om du använder träspett är det viktigt att du blötlägger dem först. Förbered gärna några spett till, ifall någon skulle gå av.