Grillad halloumisallad med basilika-vinägrett

20 minuter
524 gram

Enkel, nyttig och god vegetarisk sommarsallad med färska grönsaker och grillad ost. Full av protein och kostfiber från kikärter, ost och grönsaker.

halloumisallad

HALLOUMI – är en fast, vit ost som härstammar från Cypern. Den är perfekt att grilla eller steka eftersom den inte smälter utan får en spröd, god skorpa.

© wichmann+bendtsen

Grillad halloumisallad med basilika-vinägrett

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Basilikavinägrett:

  • ¼ liten schalottenlök
  • ½ fett vitlöksklyfta
  • ½ stor knippa färsk basilika
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ msk citronsaft
  • ½ msk flytande honung
  • ¼ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ¼ dl vatten

Halloumisallad:

  • ½ burk kikärter (240 g)
  • 50 g salladsmix
  • 125 g körsbärstomater
  • ½ liten rödlök
  • ½ gurka
  • 1 paprikor
  • 6 oliver, kärnfria
  • 175 g halloumi

Så här gör du:

  • Finhacka schalottenlök och vitlök. Mixa med övriga ingredienser till vinägretten tills du har en slät och krämig dressing. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Tillsätt lite finrivet citronskal om så önskas.
  • Skölj och torka salladsmixen torr. Halvera körsbärstomaterna, skär rödlöken i strimlor och gurkan och paprikan i lagom stora bitar. Blanda allt och tillsätt oliverna och de avrunna kikärtorna.
  • Skiva halloumin tunt och strö över peppar. Stek skivorna i en stekpanna på hög värme tills de får en gyllene, krispig yta. Vänd och upprepa på andra sidan.
  • Servera den krispiga halloumin med salladen och basilikavinägretten.

Tips:

  • Om du använder torkade kikärter, kom ihåg att de måste blötläggas och kokas innan användning.
  • Lägg eventuella ingredienser till vinägretten i en tom glasburk med lock. Där är det lätt att skaka ihop och du kan använda burken för förvaring.
  • Om du har rester av kokta potatis eller bulgur, passar det också jättegott i denna sallad.
  • Droppa eventuellt ost med citron eller balsamico när den är färdig.