Asiatiska köttbullar med tomatsås och spetskålssallad

30 minuter
564 kcal

Vi har gett de klassiska köttbullarna en asiatisk tvist, en god tomatsås och en nyttig spetskålssallad - mums!

Tallrik med köttbullar och spetskålssallad

KÖTTBULLAR MED EN ASIATISK TVIST serverade med tomatsås och spetskål.

© Skovdal Nordic och wichmann+bendtsen

Asiatiska köttbullar med tomatsås och spetskålssallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 25 g quinoa

Köttbullar:

  • 400 g blandfärs, eller nötfärs
  • 1 gul lök, liten
  • 1 fett vitlök
  • 1 ägg
  • 2 tsk riven ingefära
  • ¼ tsk chiliflagor
  • ½ tsk garam masala
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk mjölk
  • 2 tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Tomatsås:

  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl kokosmjölk
  • 40 g cashewnötter
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Chiliflagor
  • Garam masala
  • Lite riven ingefära

Spetskålssallad:

  • ½ spetskål, liten
  • 300 g sparrisbroccoli
  • Lite bredbladig persilja
  • 4 msk cashewnötter

Vinägrett:

  • ½ msk dijonsenap
  • ¼ dl vitvinsvinäger
  • Havssalt
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • Svartpeppar, nymalen

Så gör du

  • Koka quinoa efter anvisning på förpackningen.
  • Blanda köttet med finriven lök och vitlök och alla de övriga ingredienser till köttbullarna.
  • Koka upp en kastrull med vatten. Forma 8 köttbullar, som pocheras – alltså sjuder under kokpunkten – i 10-12 min.
  • Koka upp buljong med tomater, kokosmjölk och cashewnötter. Låt såsen sjuda i 5 min. Mixa och låt såsen sjuda vidare tills den har en lite tjock konsistens. Smaka av med salt, peppar, chili, garam masala och ingefära.
  • Skär spetsskål och sparrisbroccoli fint och hacka persiljan grovt. Vänd det gröna med den kokta quinoan i 2 msk vinägrett.
  • Rosta cashewnötterna på en torr stekpanna, hacka dem ev grovt och strö dem över salladen.
  • Lägg de varma köttbullarna i såsen precis innan servering, och servera med spetskålssalladen.

TIPS! Gillar du inte asiatiska kryddor, så skippa ingefära och garam masala i färsen och tomatsåsen.