Du får leta länge för att hitta en råvara som är nyttigare än grönkål. De kraftiga, krulliga bladen har t ex dubbelt så många kostfibrer som broccoli och innehåller massor av A-vitamin, C-vitamin och kalcium. Grönkål kan vara lite av en hårding, men under den här veckan hjälper vi dig att tillaga den gröna hälsobomben på flera olika sätt.
Vi börjar försiktigt med pannkakor. Till middag? Ja, det funkar absolut! De här är dessutom supernyttiga för vi har blandat grönkål i smeten och serverar dem med marinerade kräftstjärtar, avokado och groddar. På tisdag har vi skippat köttet och serverar en god one pot med massor av mättande, vegetariska ingredienser som quinoa, linser, grönkål, broccoli och parmesan.
Grönkålssoppa är en riktig klassiker, och på onsdag får du den tillsammans med lax och rågbrödskrutonger. Dagen efter kommer säkert både stora och små att jubla, för då har vi grönkåleni små goda tacos med kyckling. Veckan rundas av med fläskkotlett med äpplen, grönkål, rödlök och selleri.
Skulle du behöva lite extra energi i vintermörkret så testa vårt helgrecept, som den här veckan består av en fräsch smoothie med grönkål, spenat, banan, kvarg och citron. Servera den ev till frukost med en god topping av apelsintärningar, blåbär och nötter.
Smakliga måltider!
Veckans tips
Så här gör du iordning grönkål
Ta ett grönkålsblad och vänd det så att den grova mittsträngen blir synlig. Skär eller nyp bort det krulliga från mittsträngen – det är det du ska använda. Mittsträngen kan du kasta.
Skölj grönkålen grundligt. De krulliga bladen kan gömma på jord, sand och små insekter så var noggrann. Skölj gärna grönkålen i en stor skål med vatten och byt vatten flera gånger.
Slunga grönkålen helt torr i en salladsslunga.
Lägg den sköljda och torkade grönkålen i fryspåsar. Stäng dem och förvara dem i kylskåpet där kålen kan hålla sig i upp till 3 veckor.
När du ska använd grönkålen tar du de rensade bladen och ‘kramar’ dem med lite olivolja i en minut, tills du märker att de blir "möra", alltså inte lika stela.
Sedan hackar du grönkålen i önskade storlek. Ju finare du hackar, desto enklare blir kålen att äta – inte minst för familjens småttingar.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.