Din ugn kommer att få jobba hårt den här veckan. Vi älskar mat som tillagas i ugn, och det gör säkert du också! Därför har vi valt ut 5 av våra mest populära ugnsrätter – och vi är säkra på att du kommer att hitta några nya favoriter...
Att laga mat i ugnen har många fördelar. Först och främst är det enkelt. När du förberett ingredienserna och lagt dem i formen tillagar rätten faktiskt sig själv.
Testa måndagens rätt med kyckling, grönsaker och pesto i ugn, onsdagens plåtmat med stekt ägg och grönsaker eller fredagens recept där lax smaksätts med purjolök, kål och mascarpone – mums!
Under tiden som middagen står i ugnen kan du passa på att röja upp i köket, och slipper göra det efter maten – en annan fördel. Tillagning i ugn är också perfekt för att fördjupa en råvaras smak.
I tisdagens tomatsoppa ger de ugnsrostade tomaterna soppan en härlig sötma. På torsdag står barbecuemarinerad blomkål på menyn. De små buketterna serveras i varma tortillabröd med strimlade grönsaker och avokadodressing – aldrig har blomkål smakat bättre!
Fast det allra bästa med en ugn är nog ändå att du kan använda den till att baka. Vad sägs om kanelbullar med dadlar? Vi gissar att du säger: Ja tack!
Veckans tips
Spara på värmen
En ugn drar förhållandevis mycket ström. Genom att tänka på ett nytt sätt när du lagar mat kan du spara på energin och minska din elräkning.
Förvärm inte ugnen Vänta med att slå på ugnen tills du sätter maten i ugnen. Då utnyttjar du all värme som uppstår även medan ugnen värmer upp. Du kan dock behöva lägga till 10-15 minuter på tillagningstiden.
Använd eftervärmen Låt inte eftervärmen gå till spillo. Stäng av ugnen de sista 10 minuterna av tillagningstiden.
Håll luckan stängd Ju oftare du öppnar ugnsluckan, desto mer värme går förlorad och desto mer energi går det åt för att värma upp ugnen igen.
Använd varmluft Använd ugnens varmluftsfunktion. Du kan då ställa in flera plåtar samtidigt och ha ugnen igång under kortare tid.
Tina inte upp djupfryst mat i ugnen Om du ställer in frusna matvaror behöver ugnen vara igång längre och dra mer ström. Tina istället upp fryst mat i kylskåpet, där bidrar den till att hålla kylen kall och spar ström.
Utnyttja mikron Ska du värma upp lite lagad mat? Använd hellre mikron eller en kastrull på spisen än att sätta igång den energikrävande ugnen.
Källa: Forbrugerrådet Tænk
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.