Byt ut köttfärsbiffar mot hel bit

Det är vanligt med köttfärsbiffar på grillen, men en stek är ett nyttigare val.

Gärna finputsat, passar perfekt en varm sommarkväll.

Kvaliteten på nötfärs varierar mycket och ofta är köttet tämligen fett. En del av fettet kommer naturligtvis att smälta bort, men när det sker hamnar det på grillkolen vilket gör att det bildas hälsovådliga och cancerframkallande ämnen på biffarnas yta.

Undvik matförgiftning

För att undvika matförgiftning är det vanligt att biffarna grillas tills de är helt genomstekta, men det ökar också risken för att de ska bli hårda och sega.

Om du däremot väljer en hel köttbit minskar risken för bakterieangrepp. Det malda köttet innehåller nämligen fler bakterier, som till exempel kolibakterier, eftersom det genomgått fler steg i bearbetningen än en hel stek gjort.

Så genom att grilla en hel köttbit i stället för en köttfärsbiff kan du reducera fettmängden och de cancerframkallande ämnena samt undvika maginfektioner.

Välj en bit putsat innerlår. Priset blir inte nödvändigtvis så mycket högre, eftersom det inte försvinner så mycket vid tillagningen. Därför behöver du färre gram kött till att börja med och köttet kan kompletteras med nyttiga grillade folieinpackade grönsaker.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background