Kokossoppa med lax och ingefära

35 minuter
660 kcal

En härligt kryddig soppa som ger svett på pannan och värme i kroppen.

Kokossoppa med lax och ingefära

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ schalottenlök
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ grön chili
  • ½ strå citrongräs
  • ½ tsk extra virgin olivolja
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ knöl ingefära, cirka 40 g
  • 1 ekologiska limefrukter
  • 1½ msk fisksås
  • 1 tsk stark chilisås eller chilipasta
  • 1 msk Muscovadosocker
  • ½ l grönsaksbuljong
  • 1 burkar kokosmjölk
  • 300 g lax (eller kyckling)
  • 125 g champinjoner
  • Havssalt och färskmalen svartpeppar

Garnering

  • Tunt skivad grön chili och färska korianderblad

Tillbehör

  • 100 g kokt brunt ris

Gör så här:

  • Hacka schalottenlök och vitlök i små tärningar. Dela chilin, ta ur kärnorna och tärna chilin fint. Ta bort de yttersta bladen från citrongrässtrået och skär det innandömet i mycket fina skivor.

  • Fräs löken i olja tills den är blank. Tillsätt chili, citrongräs och gurkmeja. Riv ingefäran fint, lägg i och låt det stå och puttra på låg värme i 1 minut.

  • Tvätta limefrukterna och riv skalet fint. Pressa ur saften som ska i grytan med fisksås, chilisås och socker.

  • Tillsätt buljong och kokosmjöl, låt det koka upp och därefter småputtra i 5 minuter. Tillsätt laxen (eller kycklingen) som du har skivat i munsstora bitar. Koka upp och låt soppan puttra i 10 minuter.

  • Rensa svamp och dela dem i kvartar. Lägg ner dem i soppan så att de blir genomvarma. Låt soppan puttra i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

LÄS OCKSA: Lax i ugn – stekguide och 15 goda recept