Forskare upptäcker oväntad nackdel med bananer

Amerikanska forskare kan ha upptäckt en liten nackdel med bananer som kan överraska dig.

En banan

EN BANAN – är fortfarande en hit i din smoothie, men kanske får du inte i dig riktigt så många nyttiga ämnen som du trodde.

Det finns många bra anledningar att slänga ner en banan i mixern när man gör smoothies. Till exempel vitaminer, söt smak, hälsosamma kostfibrer och en krämig konsistens.

Men nu kan amerikanska forskare ha upptäckt en liten nackdel med den populära gula frukten.

En studie från University of California tyder på att bananer får några av de hälsosamma ämnena i din smoothie att försvinna.

Ett enzym i bananen är boven

De hälsosamma ämnen som bananer kan locka fram är flavonoider, en grupp antioxidanter som t.ex. finns i bär och som tros stärka ditt immunförsvar.

Boven i dramat är enzymet polyfenoloxidas, som finns i nästan all frukt, men framför allt i bananer. I studien använde forskarna smoothies för att undersöka hur polyfenoloxidas påverkar kroppens upptag av flavonoider.

84 procents skillnad.

Försökspersonerna fick smoothies - med och utan banan - och en kapsel som innehöll flavonoider och sedan analyserades deras blod och urin.

Till sin stora förvåning fann forskarna att de som drack smoothies med banan hade 84 procent färre flavonoider i kroppen än de som drack smoothies utan banan.

Detta är en mycket liten studie, men om du dricker smoothies främst för flavonoidernas skull bör du överväga att undvika banan och bär i samma smoothie.

Annars kan du fortsätta med din favoritblandning om det är så du får i dig dina frukter och grönsaker.

KÄLLA: Royal Society of Chemistry