Mat för gäster: Hur mycket per person?

Hur mycket mat ska jag beräkna per person? Om du ofta är osäker när du har gäster har vi en kock som kan hjälpa dig med portionsstorlekar.

Foto med fire fotos af kartofler; 1 kartoffel, 2, 3 og 4 kartofler

Om du ska ha gäster är det värsta som kan hända om du har lagat för lite mat. Men det är också dyrt, irriterande och skapar matsvinn att ha för mycket mat kvar efteråt.

Så hur ser du till att du har precis rätt mängd kött, sallad och potatis till både vardag och fest? Vi hjälper dig att beräkna det i den här artikeln.

Trenden går bara åt ett håll

Vi har tagit hjälp av en erfaren räv inom området. Thomas Rønsch Toftdahl som är kock.

Han betonar att han ser på det ur en kocks perspektiv och att hans rekommenderade mängder baseras på de nya matvanorna snarare än de mer traditionella.

"Tallriksstorleken är densamma, men i övrigt går trenden bara åt ett håll. Vi drar ner på både kött och stärkelse och äter mer grönsaker än någonsin tidigare", säger han.

Mer tillbehör till magert kött

Även om vi äter mindre kött är I FORM:s lista över rekommenderade mängder mat baserad på kött – eller fisk.

Enligt kocken är det ofta typen av kött eller fisk som avgör både hur mycket man äter av det och hur många tillbehör man räknar med.

"Vanligtvis äter man mer av det mellanfeta och feta köttet eftersom det har mer smak än det magra köttet", säger Thomas Rønsch Toftdahl och tillägger att man därför bör räkna med fler tillbehör om proteinkällan i en måltid är magert kött eller mager fisk.

Inte en hälsoguide

Även om vi fokuserar på kött här, ska du inte tro att vi uppmuntrar till en köttfest.

I alla måltider på den här listan rekommenderar vi mer tillbehör än kött/fisk. Det är dock värt att tillägga att den här listan ska ses som en allmän konsumentguide och inte som en guide till hur man sätter ihop en hälsosam måltid. Om du behöver hjälp med det rekommenderar vi den här artikeln:

I FORMs portionsguide – hur mycket per person?

1 Den lilla portionsguiden


I vår stora portionsguide längre ner i artikeln har kocken Thomas Rønsch Toftdahl skapat en detaljerad guide som tar hänsyn till vilken proteinkälla, som kött, fisk eller fågel, du vill servera.

Mängden fett i din proteinkälla påverkar både mängden protein och mängden tillbehör som grönsaker, potatis, ris och pasta.

Den här miniguiden är mer allmän och därför mer ytlig, men kan hjälpa dig att få en snabb överblick.

Snabb portionsguide

Hur många potatisar per person?

Beräkna cirka 175 gram kokt potatis per person. Detta motsvarar cirka 175 g rå potatis utan skal per person eller ca 3 medelstora potatisar utan skal.

Hur mycket pasta/spaghetti per person?

Beräkna cirka 175 gram kokt pasta/spagetti per person. Detta motsvarar 70 gram rå pasta eller 60 gram rå spagetti per person.

Hur mycket ris per person?

Beräkna cirka 175 gram kokt ris per person. Detta motsvarar cirka 70 gram okokt vitt ris eller knappt 1 dl per person.

Hur mycket kött per person?

Beräkna cirka 140 gram tillagat kött per person.

Hur mycket kyckling/fjäderfä per person?

Beräkna cirka 140 gram tillagad kyckling och andra fågelarter som anka och kalkon per person.

Hur mycket fisk/skaldjur per person?

Beräkna cirka 140 gram tillagad fisk eller skaldjur per person.

Hur mycket grönsaker/hur mycket sallad per person?

Beräkna cirka 200–250 gram sallad eller grönsaker per person.

Hur mycket sås/sås per person?

Beräkna cirka 1 dl sås per person.

Källa för beräkning av skillnaden i råa och tillagade mängder: "Mått och vikt", Fooddata; DTU Food Institute

2 Den stora portionsguiden


Vår stora portionsguide tar hänsyn till vilken proteinkälla, t ex kött, fisk eller fågel, som du vill servera.

Hur mycket mat ska man beräkna per person

  • Hitta den typ av kött eller fisk som du vill servera.
  • Klicka sedan på plustecknet (+) för att se hur många gram kött, fisk, grönsaker, sås, potatis, pasta och ris som vår expert rekommenderar att du beräknar per person.
  • Sedan är det naturligtvis bara att multiplicera de rekommenderade grammen med antalet personer som du ska servera.

Huvudrätt med magert kött eller fågel

Huvudrätt med magert kött eller fågel

Magert kött: 90-140 g per person

KÖTTSORTER:

  • Kyckling, kalkon och annan fågel
  • Fläskfilé
  • Kalvkött
  • Nötkött, t ex oxfilé, rostbiff och flankstek
  • Köttfärs, 6-8 procent fett

Grönsaker/sallad: 250–300 g

Kokt stärkelse, t ex ris, pasta och potatis: 150–200 g

Sås: 1 dl

Gärna en sås med fett i för att ge fyllighet och smak som kontrast till det magra köttet.

Huvudrätt med mager fisk eller skaldjur

Huvudrätt med mager fisk eller skaldjur

Mager fisk/skaldjur: 90–140 g per person

FISKSORTER:

  • Torsk
  • Kolja
  • Rödspätta
  • Skaldjur, t ex räkor och kräftor

Grönsaker/sallad: 250–300 g

Kokt stärkelse, t ex ris, pasta och potatis: 150-200 g

Sås: 1 dl

Gärna en sås med fett i för att ge fyllighet och smak som kontrast till den magra fisken.

Huvudrätt med medelfett kött

Huvudrätt med medelfett kött

Medelfett kött: 130–160 g per person

KÖTTSORTER:

  • Nötkött med lite fett, t ex rostbiff och nötkött till grytor
  • Fläskkött med lite fett, t ex skinka
  • Köttfärs, 12–18 procent

Grönsaker/sallad: 175 g

Kokt stärkelse, t ex ris, pasta och potatis: 175 g

Sås: 1 dl

Gärna en lite mindre fet sås här, så att den inte tar upp för mycket plats i förhållande till köttet.

Huvudrätt med fisk med medelhög fetthalt

Huvudrätt med fisk med medelhög fetthalt

Medelfet fisk: 130–160 g per person

FISKSORTER:

  • Öring
  • Piggvar
  • Gös
  • Uer

Grönsaker/sallad: 175 g

Kokt stärkelse, t ex ris, pasta och potatis: 175 g

Sås: 1 dl

Gärna en lite mindre fet sås här, så att den inte tar upp för mycket plats i förhållande till fisken.

Huvudrätt med fett kött eller fågel

Huvudrätt med fett kött eller fågel

Fett kött och fet fågel: 150–175 g per person

KÖTTSORTER:

  • Fläskstek/Fläskkarré
  • Marmorerat nötkött
  • Biffar med fettkant
  • Bacon/fläsk
  • Anka
  • Köttfärs, med över 20 procent fett

Grönsaker/sallad: 250 g

Kokt stärkelse, t ex ris, pasta och potatis: 150-175 g

Sås: 1 dl

Helst en kokt fond med stark smak och syra till det feta köttet.

Huvudrätt med fet fisk

Huvudrätt med fet fisk

Fet fisk: 150–175 g per person

FISKSORTER:

  • Lax
  • Makrill
  • Sill

Grönsaker/sallad: 250 g

Kokt stärkelse, t ex ris, pasta och potatis: 150-175 g

Sås: 1 dl

Helst en kokt fond med stark smak och syra för det feta köttet.

3 Hur mycket dessert per person?


4 Hur mycket mat till en buffé?


KÄLLA: Thomas Rønsch Toftdahl, kock