Mat för gäster: Hur mycket per person?
Hur mycket mat ska jag beräkna per person? Om du ofta är osäker när du har gäster har vi en kock som kan hjälpa dig med portionsstorlekar.
Hur mycket mat ska jag beräkna per person? Om du ofta är osäker när du har gäster har vi en kock som kan hjälpa dig med portionsstorlekar.
Om du ska ha gäster är det värsta som kan hända om du har lagat för lite mat. Men det är också dyrt, irriterande och skapar matsvinn att ha för mycket mat kvar efteråt.
Så hur ser du till att du har precis rätt mängd kött, sallad och potatis till både vardag och fest? Vi hjälper dig att beräkna det i den här artikeln.
Vi har tagit hjälp av en erfaren räv inom området. Thomas Rønsch Toftdahl som är kock.
Han betonar att han ser på det ur en kocks perspektiv och att hans rekommenderade mängder baseras på de nya matvanorna snarare än de mer traditionella.
"Tallriksstorleken är densamma, men i övrigt går trenden bara åt ett håll. Vi drar ner på både kött och stärkelse och äter mer grönsaker än någonsin tidigare", säger han.
Även om vi äter mindre kött är I FORM:s lista över rekommenderade mängder mat baserad på kött – eller fisk.
Enligt kocken är det ofta typen av kött eller fisk som avgör både hur mycket man äter av det och hur många tillbehör man räknar med.
"Vanligtvis äter man mer av det mellanfeta och feta köttet eftersom det har mer smak än det magra köttet", säger Thomas Rønsch Toftdahl och tillägger att man därför bör räkna med fler tillbehör om proteinkällan i en måltid är magert kött eller mager fisk.
Även om vi fokuserar på kött här, ska du inte tro att vi uppmuntrar till en köttfest.
I alla måltider på den här listan rekommenderar vi mer tillbehör än kött/fisk. Det är dock värt att tillägga att den här listan ska ses som en allmän konsumentguide och inte som en guide till hur man sätter ihop en hälsosam måltid. Om du behöver hjälp med det rekommenderar vi den här artikeln:
I vår stora portionsguide längre ner i artikeln har kocken Thomas Rønsch Toftdahl skapat en detaljerad guide som tar hänsyn till vilken proteinkälla, som kött, fisk eller fågel, du vill servera.
Mängden fett i din proteinkälla påverkar både mängden protein och mängden tillbehör som grönsaker, potatis, ris och pasta.
Den här miniguiden är mer allmän och därför mer ytlig, men kan hjälpa dig att få en snabb överblick.
Vår stora portionsguide tar hänsyn till vilken proteinkälla, t ex kött, fisk eller fågel, som du vill servera.
KÄLLA: Thomas Rønsch Toftdahl, kock