Dietisten: Så här får du med dig familjen på en sund livsstil

"Kära dietist. Jag vill leva hälsosamt, men grönsaker och löprundor får mig inte direkt att jubla. Jag får inte heller stöd hemifrån, vilket gör det svårt för mig att hålla fast vid nyttiga vanor. Vad kan jag göra för att få familjen att hänga med på hälsotåget?"

spagetti med linsbolognese

NYTTIGA – Barnvänliga favoriträtter finns det massor av

© Jakob Helbig

Det är inte svårt att äta nyttigt, men det är svårt att äta nyttigt när andra mumsar loss på pasta carbonara och smågodis. Det enklaste är att ge upp och servera vad resten av familjen vill ha. Då är alla glada. Alla utom du. Men egentligen vet du ju att du faktiskt gör alla en tjänst genom att servera nyttig mat och uppmana dem till rörelse, trots att det inte direkt känns så. Barn (partners och djur) mår ju också bättre av näringsrik mat och motion än skräpmat, godis och skärmar.

Jag säger inte att det är enkelt, men med lite klurighet och kompromisser kan du ta ett stort steg i den riktning du vill. Här får du mina bästa tips till att engagera stora och små familjemedlemmar i en hälsosam livsstil och till att göra allas favoriträtter i liiite nyttigare versioner.
Kanske kommer de en dag att tacka dig i framtiden (men rusta dig med tålamod!). Lycka till!

Tips 1: En demokratisk meny...

... det är gott när man får bestämma mat själv! Även om det innebär lite regler. Låt t ex dina barn välja mellan om de ska äta morotssallad på tisdag eller onsdag. På så sätt är det fortfarande du som avgör vad som ska serveras, men de har fått bestämma när de ska äta maten. Laga ev (delar av) maten tillsammans. När man själv har haft på sig förklädet, är man mer villig att smaka på maten.

Tips 2: Smyg in grönsaker...

... här, där och överallt. T ex i bröddeg, färs, köttfärssås, soppa, omelett, lasagne – ja i allt faktiskt! Rivna morötter och squash funkar till det mesta, eftersom de inte gör så mycket väsen av sig och samtidigt bidrar med en god konsistens. Men testa också att lägga spenat i pannkakssmeten, avokado i smoothien och selleri i potatismoset.

Tips 3: Hylla det nyttiga...

... istället för att tala illa om det. När vi pratar om broccoli som något som bara ska tuggas i sig innan vi får äta en glass, så får vi automatiskt väldigt låga förväntningar på broccolin, och de förväntningarna kan smitta av sig på smak-
upplevelsen.

Fokusera istället på allt det positiva med att äta nyttigt, och hjälp smaken på vägen med lite sött, krispigt och krämigt till själva måltiden och inte som en premie för att ha ätit upp det. Beska grönsaker smakar t ex gott i en sallad med söt, mogen frukt, knastrande nötter och en god fetaost.

Gör barnfavoriterna nyttigare

Vi har samlat 9 byten som gör barnens favoriträtter till en god och nyttig lösning.

Pizza
Servera en halv pizza per person och komplettera med plockgrönsaker eller sallad.

Kebab
Fyll istället pitabröd med kyckling, extra grönsaker och mindre dressing.

Burgare och pommes frites
Använd fullkornsbröd och servera ugnsbakade rotfrukter till.

Pastasallad med bacon och creme fraichedressing
Välj fullkornspasta och servera med skinka och pesto istället.

Toast
Välj pålägg som är nyttigare och matigare än ost och skinka.

Kyckling i currysås
Blanda i massor av grönsaker i såsen och använd en grädde med lägre fetthalt. Servera råris till.

Pannkakor
Mixa ner spenat och/eller kikärter i pannkakssmeten och servera med färska bär istället för sylt.

Köttbullar
Blanda färsen med havregryn och rivna grönsaker, byt pasta mot fullkornspasta eller ät kokt potatis till.

Pasta med köttfärssås
Välj fullkornspasta med en tomatsås fylld med röda linser och rivna eller mixade grönsaker. Du hittar ett gott recept på
iform.se/linsbolognese.