Hur håller sig bröd färskt?
Färskt bröd är något av det godaste som finns. Torrt bröd är... ja, torrt. Få våra bästa tips för att hålla både bageribröd och hembakat färskt så länge som möjligt.
Färskt bröd är något av det godaste som finns. Torrt bröd är... ja, torrt. Få våra bästa tips för att hålla både bageribröd och hembakat färskt så länge som möjligt.
Bröd torkar ut eftersom det innehåller vatten, och efter gräddningen börjar vattnet långsamt att avdunsta. Kolhydraterna kristalliseras och vätskan försvinner långsamt genom skorpan.
Denna process går ännu snabbare om brödet skivas eller exponeras för luft, så att syre kommer i kontakt med brödets yta. Syre påskyndar avdunstningsprocessen.
Det finns dock skillnader i hur snabbt olika typer av bröd torkar ut, och förvaringen har också mycket att göra med det.
Om det t ex finns konserveringsmedel på ingredienslistan håller sig brödet längre eftersom dessa är särskilt utformade för att hålla kvar fukten.
Om ditt bröd är hembakat och tillverkat utan konserveringsmedel kommer det att mögla snabbare. Frys in det och ta bara ut den del som du ska äta.
Om du är på bageriet, säg nej till att få ditt bröd skivat, även om det är enkelt. Skär istället bara av den mängd du behöver. På så sätt skyddas brödet bättre från luftens uttorkande effekt.
För både köpt och bakat bröd är det en bra idé att förvara det i rumstemperatur i en papperspåse eller kökshandduk så att det kan andas.
Inga plastpåsar eller plastburkar! Undvik också direkt solljus eftersom värmen påskyndar uttorkningsprocessen och gör att brödet snabbt blir gammalt.
Om ditt bröd börjar bli lite torrt kan du pensla det med lite vatten och sätta in det i ugnen i några minuter. Vattnet hjälper till att återfukta brödet och gör det godare.
Kom ihåg att det aldrig är en bra idé att äta mat med mögel på – även om du skär bort den mögliga delen, eftersom spåren fortfarande kan komma in i resten av din mat även om du inte kan se det.
Artikeln publicerades i I FORM nr 17/2023