5 dåliga ursäkter för att inte äta nyttigt

Du kan säkert komma på massor av anledningar till att äta onyttigt, men faktum är att du bara lurar dig själv. Här gör vi upp med 5 av de vanligaste (och sämsta) undanflykterna så att du inte använder dem igen.

Hejdå till dåliga ursäkter

”Nyttig mat smakar ju inget”

Kittlas inte smaklökarna av dina måltider är sannolikheten mindre att du får i dig tillräckligt mycket grova grönsaker när du istället ger dig på rätter med mer kalori­tunga smakgivare som grädde, smör, socker och salt. Ladda därför upp rejält med nyttiga smakförstärkare som örtkryddor, chili och vitlök när du lagar mat.

Försök också att använda alla de fem grundsmakerna när du lagar mat. Ju mer sinnlig maten är, desto bättre smakar den och samtidigt får de många smak­intrycken dig att bli mätt snabbare.

De fem smakerna

  • Beskt: Kål, örtkryddor, mörk choklad, valnötter, kaffe, rucola och grapefrukt.
  • Surt: Citron, lime, vinäger, inlagd gurka och syrade mjölkprodukter.
  • Sött: Honung, juice, frukt, ugnsbakade rot­frukter och aromatiska kryddor som kanel.
  • Salt: Kapris, bacon, fetaost, ansjovis och oliver.
  • Umami: Kött, fisk, skaldjur, tång, parmesanost, svamp och soltorkade tomater.

”Det är för dyrt att leva sunt”

Det stämmer faktiskt inte att det är så mycket dyrare att leva nyttigt. Det behöver det i alla fall inte vara. För det första finns

det en uppsjö av motionsformer som varken kräver dyra medlem­skap eller särskilt mycket utrustning. Du kan till exempel springa en runda eller styrketräna hemma.

Genom att skära ner på din konsumtion av godis, kakor och läsk kan du också spara pengar som du sedan kan lägga på nyttigare råvaror. Du kan också jaga mängdrabatter, köpa fågel istället för oxfilé, välja säsongens frukt och grönsaker samt veckohandla. En lösning är också att undvika matsvinn. Köp inte mer än du ska använda och laga inte för stora portioner.

”Jag blir inte mätt av nyttig mat”

Om du inte blir mätt av nyttig mat äter du sannolikt inte rätt samman­sättning av livsmedel. Det gör att du blir sämre på att känna när du är mätt och hungrig. Samtidigt blir ditt blodsocker också mer instabilt, vilket gör att du riskerar att falla i sockerfällan.

En bra huvudregel är att minst en fjärdedel av din kost ska bestå av nyttiga proteiner, som kikärter, linser, kyckling, ägg och fisk. Du ska också äta rikligt med kostfibrer, minst 30 gram om dagen. Eftersom fibrer är svårsmälta håller de dig därför mätt länge. Fibrer finns i grova grönsaker, nötter och fullkornsprodukter.

Inköpslista

  • Havregryn: 10 gram fibrer per 100 gram.
  • Rågbröd: 8,5 gram fibrer per 100 gram.
  • Avokado: 5,2 gram fibrer per 100 gram.
  • Hallon: 4,4 gram fibrer per 100 gram.
  • Morötter: 2,7 gram fibrer per 100 gram.

Här hittar du massor av sunda och goda recept som mättar bra.

”Det är besvärligt att leva hälsosamt”

Det behöver det inte nödvändigtvis vara. Med en rad genvägar kan du enkelt göra din vardag ännu mer hälsosam. Du kan bland annat spara tid genom att handla på nätet eller genom att köpa färdighackade grönsaker i affären. Och när du ändå står i köket kan du göra en extra portion och lägga i frysen eller äta dagen efter. En bra idé är också att tänka igenom vad du alltid ska ha i kylskåpet och skafferiet. Genom att fylla dem med nyttiga nödlösningar kan du enklare undvika att behöva ta till den snabba och ofta onyttiga hämtmaten som blir resultatet när du efter en lång dag på jobbet kommer hem – trött och sliten – kylskåpet är tomt och magen skriker efter fet mat.

Gör vardagen lättare med en matplan med rätter som bara tar 30 minuter att laga.

”Jag har förtjänat något gott”

Tycker du att du förtjänar en stor påse lösgodis efter träningen eller när du har haft en tuff dag så riskerar du att få i dig många fler kalorier än du förbränner, eftersom det söta automatiskt eldar på sötsuget.

Försök i stället att belöna dig med något som är bra för din kropp, så att du får dubbelt så bra effekt. Du kan till exempel göra nyttiga alternativ som inte påverkar ditt blodsocker i samma grad som vitt socker, men som ändå smakar bra, som dadel­bollar eller bananpannkakor.