7 sunda matvaror som ger dig halsbränna

Det var meningen att den fräscha minttabletten skulle ge en frisk smak i munnen – men faktiskt gav den bara halsbränna. Se de andra 6 syndarna här.

Kvinna tittar på en skål sallad med tomater.

Vågar du? Tomater kan vara ett blandat nöje.

© iStock

1. Choklad

Ja – attans också! Vi känner alla igen känslan av läcker och avstressande choklad som smälter på tungan. Men den är faktiskt så avslappnande att den öppnar upp för magsyran att flyta tillbaka in i matstrupen.

2. Avokado

… nötter och ost. De är fulla av nyttigt fett som vi normalt älskar. Men fettet påverkar tömningen av tarmen genom att trycka på i magen, då den är full – och det sätter press på stängningsmuskeln i matstrupen. Så hoppa över ostbrickan eller avokadomackan efter kvällsmaten och ät det hellre tidigare på dagen.

3. Stark mat

Mat med t ex mycket chili eller stark peppar kan vara riktigt tufft när det kommer till halsbränna. Prova att undvika dem helt ett tag, om du har problem, och ersätta gärna med mildare versioner.

4. Tomater

Tomater är små hälsobomber – men triggar också halsbränna. De innehåller mycket syra och kan på tom mage ge upphov till sura uppstötningar.

5. Lök och vitlök

Dessa är klassiker när det gäller halsbränna.

6. Apelsiner

Apelsiner – och andra citrusfrukter – är svåra att lämna utanför när vi pratar om frukter med mycket syra i, som sätter fart på systemet tillbaka mot svalget.

7. Pepparmynta

När du ändå har ätit några av matvarorna här, kanske du tar en minttablett för att få lite frisk smak i munnen. Bad idea! Pepparmynta verkar nämligen också avslappnande på stängningsmuskeln i halsen – och det vet vi ju konsekvensen av.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background