Gravid med urinvägsinfektion? Därför ska det behandlas

Urinvägsinfektion kan vara farligt för ditt foster. Läs om symptom och varför gravida är extra utsatta.

Urinprov från gravid för att kolla urinvägsinfektion

URINPROV FÖR GRAVIDA | Urinvägsinfektioner ska upptäckas och behandlas så snabbt som möjligt. Så gå på dina kontroller hos barnmorskan och lämna urinprov – hellre en gång för mycket än en gång för lite.

© gettyimages

Aj-aj-aj! Svider det när du kissar? Då har du kanske fått en urinvägsinfektion, vilket många gravida drabbas av. Utöver att det kan vara väldigt obehagligt är det inte heller riskfritt för ditt foster, så gå på dina barnmorskekontroller.

Läs mer om att vara gravid med urinvägsinfektion här

1 Varför får man urinvägsinfektion?


Kanske börjar det med ett konstant springande fram och tillbaka till toaletten. Du känner att du måste kissa hela tiden. Och så börjar det svida. Ja, du har troligen drabbats av urinvägsinfektion. Det är ganska många gravida kvinnor som får det. Förekomsten av urinvägsinfektion är högre bland gravida än bland icke-gravida kvinnor

Det är en mix av anatomiska förändringar och förändringar i hormonbalansen som gör gravida kvinnor mer benägna att få urinvägsinfektion. Livmodern trycker på urinledarna och gör det svårare än annars att tömma urinblåsan på urin. Därför spolas bakterier inte ut lika effektivt. Samtidigt gör graviditetshormonerna att sfinktermuskeln vid urinröret blir mer avslappnad, så att bakterier lättare kan komma in.

Alla gravida får lämna urinprov. Det är viktigt, för gravida får inte alltid symptom på urinvägsinfektion. Symptomen kan vara mildare och en del har inga symptom alls. Om man lämnar urinprov är det lättare att upptäcka infektionen tidigt.

GRAVIDA FÅR I HÖGRE GRAD URINVÄGSINFEKTION – Det är en blandning av anatomiska förändringar och förändringar i hormonbalansen som orsakar det. Och det är viktigt att behandla det så fort som möjligt!

© gettyimages

2 Är det farligt att ha urinvägsinfektion när man är gravid?


Ja, urinvägsinfektion kan vara farligt och ska därför behandlas snabbt. Tillståndet ger en lätt ökad risk för infektion i livmoderns slemhinna, låg födelsevikt och för tidig födsel. Men det är också viktigt att veta att en urinvägsinfektion som behandlas snabbt inte kommer att påverka din graviditet eller din bebis.

Om urinvägsinfektionen inte behandlas kan den sprida sig till njurbäckeninflammation. Det sker oftare för gravida än icke-gravida. Njurbäckeninflammation ökar risken för fosterpåverkan och för tidig födsel.

Det kan vara farligt att ha obehandlad urinvägsinfektion som gravid för att det kan ge en lätt förhöjd risk för bl a infektion i livmoderns slemhinna, en låg födelsevikt och för tidig födsel.

3 Hur kan man förebygga urinvägsinfektion?


Eftersom det är graviditetens kroppsliga och hormonella förändringar som ökar risken för urinvägsinfektion, begränsas vad du själv kan göra för att hålla bakterierna borta från urinröret. Du kan dock prova dessa husmorstips. Men låt oss vara helt ärliga – det finns inga vetenskapliga bevis för att de förebygger urinvägsinfektion under graviditeten.

Husmorstips mot urinvägsinfektion

Drick rikligt med vätska

När du dricker mycket vatten spolas din urinblåsa ur lättare. Det hjälper dig att bli av med de oönskade bakterierna.

Undvik socker

Bakterier älskar socker. Det får dem att överleva och försöka sig. Så se till att avsluta festen genom att dra ner på ditt sockerintag.

Kissa efter samlag

Många bakterier kan lätt smyga sig upp i urinröret under ett vaginalt samlag. Så gå och kissa direkt efter sex.

Drick tranbärsjuice

Forskarna har delade meningar om tranbärs förebyggande effekt på urinvägsinfektion. Men oavsett om det funkar eller inte så skadar det inte att dricka tranbärsjuice.

Läs mer om urinvägsinfektion generellt

4 Vad kan man göra åt urinvägsinfektion som gravid?


Ditt viktigaste vapen mot urinvägsinfektion är att gå och lämna de urinprov du erbjuds under graviditeten. Och om du känner att infektionen börjar i form av symptom som frekvent urinering, feber, sveda och sveda när du kissar, försök inte att behandla det själv.

Gå till din barnmorska eller vårdcentralen och lämna urinprov – hellre en gång för mycket än en gång för lite. Ökande sammandragningar kan också vara ett tecken på urinvägsinfektion.

5 Får man ta medicin mot urinvägsinfektion som gravid?


Om ett urinprov visar att du har en infektion att det viktigt att du tar emot medicinsk behandling så att infektionen slås ner så snabbt som möjligt och inte hinner utveckla sig till njurbäckeninflammation. Du bör också få behandling även om infektionen inte ger dig symptom.

Läkaren kommer att skriva ut antibiotika som kan användas under graviditeten. Det är i regel en kur på 5–7 dagar som är effektiv så att besvären försvinner snabbt.

Källa: Mette Holm, barnmorska