Gravid med urinvägsinfektion? Därför ska det behandlas
Urinvägsinfektion kan vara farligt för ditt foster. Läs om symptom och varför gravida är extra utsatta.
Urinvägsinfektion kan vara farligt för ditt foster. Läs om symptom och varför gravida är extra utsatta.
Aj-aj-aj! Svider det när du kissar? Då har du kanske fått en urinvägsinfektion, vilket många gravida drabbas av. Utöver att det kan vara väldigt obehagligt är det inte heller riskfritt för ditt foster, så gå på dina barnmorskekontroller.
Kanske börjar det med ett konstant springande fram och tillbaka till toaletten. Du känner att du måste kissa hela tiden. Och så börjar det svida. Ja, du har troligen drabbats av urinvägsinfektion. Det är ganska många gravida kvinnor som får det. Förekomsten av urinvägsinfektion är högre bland gravida än bland icke-gravida kvinnor
Det är en mix av anatomiska förändringar och förändringar i hormonbalansen som gör gravida kvinnor mer benägna att få urinvägsinfektion. Livmodern trycker på urinledarna och gör det svårare än annars att tömma urinblåsan på urin. Därför spolas bakterier inte ut lika effektivt. Samtidigt gör graviditetshormonerna att sfinktermuskeln vid urinröret blir mer avslappnad, så att bakterier lättare kan komma in.
Alla gravida får lämna urinprov. Det är viktigt, för gravida får inte alltid symptom på urinvägsinfektion. Symptomen kan vara mildare och en del har inga symptom alls. Om man lämnar urinprov är det lättare att upptäcka infektionen tidigt.
Ja, urinvägsinfektion kan vara farligt och ska därför behandlas snabbt. Tillståndet ger en lätt ökad risk för infektion i livmoderns slemhinna, låg födelsevikt och för tidig födsel. Men det är också viktigt att veta att en urinvägsinfektion som behandlas snabbt inte kommer att påverka din graviditet eller din bebis.
Om urinvägsinfektionen inte behandlas kan den sprida sig till njurbäckeninflammation. Det sker oftare för gravida än icke-gravida. Njurbäckeninflammation ökar risken för fosterpåverkan och för tidig födsel.
Det kan vara farligt att ha obehandlad urinvägsinfektion som gravid för att det kan ge en lätt förhöjd risk för bl a infektion i livmoderns slemhinna, en låg födelsevikt och för tidig födsel.
Eftersom det är graviditetens kroppsliga och hormonella förändringar som ökar risken för urinvägsinfektion, begränsas vad du själv kan göra för att hålla bakterierna borta från urinröret. Du kan dock prova dessa husmorstips. Men låt oss vara helt ärliga – det finns inga vetenskapliga bevis för att de förebygger urinvägsinfektion under graviditeten.
Ditt viktigaste vapen mot urinvägsinfektion är att gå och lämna de urinprov du erbjuds under graviditeten. Och om du känner att infektionen börjar i form av symptom som frekvent urinering, feber, sveda och sveda när du kissar, försök inte att behandla det själv.
Gå till din barnmorska eller vårdcentralen och lämna urinprov – hellre en gång för mycket än en gång för lite. Ökande sammandragningar kan också vara ett tecken på urinvägsinfektion.
Om ett urinprov visar att du har en infektion att det viktigt att du tar emot medicinsk behandling så att infektionen slås ner så snabbt som möjligt och inte hinner utveckla sig till njurbäckeninflammation. Du bör också få behandling även om infektionen inte ger dig symptom.
Läkaren kommer att skriva ut antibiotika som kan användas under graviditeten. Det är i regel en kur på 5–7 dagar som är effektiv så att besvären försvinner snabbt.
Källa: Mette Holm, barnmorska