5 myter om graviditet och träning

Det finns massor av myter runt träning och graviditet. Här slår vi hål på några av de vanligaste.

Som gravid ska du helst sitta hemma i en fåtölj tills det är dags att föda. Åtminstone om man ska tro på en del av de myter som florerar kring graviditet och träning, men de flesta stämmer inte alls. Fysisk aktivitet under en graviditet har nämligen många positiva effekter för både mamma och barn och det finns bara några få försiktighetsregler. Det är faktiskt färre sportskador bland gravida än bland icke gravida kvinnor. Förmodligen beror det på att man är mer försiktig och så ska man förstås undvika träningsformer där det är risk för fall eller slag mot magen. Med det sagt ska man man gå efter devisen ”ju mer, desto bättre”, när det handlar om att vara fysiskt aktiv under en graviditet. Vi har tittat närmare på fem vanliga myter kring träning och graviditet.

5 träningsmyter om gravida

1) ”Mitt barn får inte nog med syre när jag tränar”

Kvinnokroppen är så smart uppbyggd att när man blir gravid går det igång en process där det produceras ca 1,3 liter extra blod. När du är gravid och tränar går den största delen av blodet ut till de arbetande musklerna, men barnet får alltså ändå det syre och den näring som det behöver.

2) ”Jag blir överhettad när jag tränar och det kan vara farligt för mitt barn”

Under en graviditet blir kroppen rent fysiologiskt bättre på att göra sig av med värmen. Det beror på att man som gravid blir bättre på att svettas. Detta sker bl a genom att blodgenomströmningen till huden ökas och så snart kroppstemperaturen börjar stiga, börjar man svettas snabbare än innan graviditeten. Dessutom har gravida en djupare andning som gör att det via ett större luftutbyte också sker en värmeavgivning via den luft man andas ut. En gravid kvinna är således extra skyddad mot att bli överhettad och kan därför träna utan att vara orolig.

3) ”Jag kan inte fortsätta att vara fysiskt aktiv på samma nivå som innan när jag är gravid”

Under en graviditet handlar det om att underhålla formen så fortsätt med det du har varit van vid sedan innan du blev gravid. Om du är van att springa 5 km så fortsätt med det så länge din gravida kropp tillåter. Den viktigaste minnesregeln under en graviditet är att lägga märke till kroppens signaler – till exempel om du får sammandragningar eller du känner dig obekväm. Annars är det inga problem med göra vare sig pulsträning eller styrketräning under en graviditet.

4) ”En promenad eller cykeltur har ingen hälsoeffekt för mig som gravid”

Även fysisk aktivitet med relativt låg intensitet bidrar till att skydda dig mot en rad sjukdomar, bl a diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Skälet är att fysisk aktivitet med låg intensitet, som t ex en promenad eller en cykeltur, förbättrar blodets fettämnessammansättning, eftersom fettet omsätts till energi.

5) ”Kom ihåg att göra massor av coreträning för att kunna bära den stora magen”

Det är riktigt att man med fördel kan träna den inre muskelkorsetten – det vill säga den inre och yttre sneda magmuskeln samt den tvärgående magmuskeln. Det ger stabilitet och stärker den generella kroppshållningen. Härmed kan några av de typiska graviditetsbesvären – bland annat rygg- och ländryggssmärtor – förebyggas. Efter tjugonde graviditetsveckan rekommenderas det att man undviker att träna den raka magmuskeln, då magen efter hand blir så stor att musklerna pressas åt sidan. Därmed blir det bara bindväv kvar i mitten och den ska inte tränas. Magen blir annars spetsig och antar en ”Tobleroneform”, om den raka magmuskeln tränas efter vecka 20. Det är inte farligt och försvinner igen så snart magövningen är slut, men det är bara onödigt för det är inga muskler inblandade – bara bindväv. Så fokusera istället på att stärka den inre muskelkorsetten.