Om du är mycket stressad

Stress är dessvärre inte lika märkbart som ett gipsat ben och därför är det viktigt att du själv är uppmärksam. Kolla här om du är allvarligt stressad och vad du kan göra åt det, innan det är för sent.

Svår stress

Stresslarmet ljuder när vi står inför situationer som utmanar oss. Då kör det autonoma nervsystemet igång och produktionen av hormonerna adrenalin och kortisol ökar. Hjärtat slår snabbare och vi blir bättre på att handla här och nu. Handlar det om en jobbintervju eller en stor presentation, kan du använda det positivt, för det pumpande adrenalinet håller dig på tårna så du kan göra ett bra jobb. Men när du är ute på andra sidan av prestationen ska den akuta stressen försvinna igen, så att kroppen kan slappna av.

LÄS OCKSA: Stress-symptom – 30 signaler du ska hålla koll på

Det är när den inte gör det som vi har problem. Då sliter den konstant höga larmberedskapen på organen, försvagar immunförsvaret och kan göra dig sjuk, vilket i värsta fall kan vara livshotande.

Kolla symptomen på stress här

  • Du glömmer hela tiden saker
  • Du är frånvarande
  • Allergi/astma kan t ex vara värre
  • Du har oförklarliga smärtor i kroppen
  • Du undviker sociala sammanhang
  • Du använder mer stimulantia, t ex kaffe
  • Du reagerar ofta mycket aggressivt
  • Du har problem med magen
  • Du upplever menstruationsrubbningar

Är du stressad? Gör vårt stresstest och få svaret

Här får du en överblick och en guide till hur du kan göra

På jobbet

  1. Skapa lugn och ro

    Du behöver lugn och ro om du har kommit hit, så se till att minska på så mycket som möjligt. Säg vänligt nej till det du inte kan överblicka, och tillåt dig själv att stämpla ut och vila. Din larmberedskap är på rött och kroppen ger dig signaler om att något är galet, så minska på all aktivitet.

  2. Skippa kaffet efter kl. 15 Är du i det röda fältet så minska på stimulantia som kaffe, cola och energidrycker. Stimulantia sätter igång stresshormo­nerna och för mycket koffein håller kroppen uppe i varv och stannar kvar lång tid. Prova med örtte eller vatten.

I fritiden

  1. Gå promenader

    Naturen förändrar din hjärna och har en positiv effekt på både stress och depression, så gå lite promenader ute i det fria.

  2. Sov när du kan

    En svårt stressad hjärna behöver ofta hjälp. Börja hos läkaren.

  3. Sök professionell hjälp

    Det är helt okej att sova mycket. Skippa det dåliga samvetet och ge efter. Du återhämtar dig bättre när du får sömn.

Vid träning

  1. Minska tempot helt Din kropp behöver återhämtning när du är svårt stressad. Ditt hjärta är redan belastat av en hög puls och stresshormoner, som far runt i kroppen, så hård träning är uteslutet. Välj yoga, mindfulness eller gång.

Är du allvarligt stressad så behöver du ha hjälp. Nu!