Om du är lätt stressad

Det första kan vara sunt, det kan du använda konstruktivt, men är stressen värre behöver dina larmklockor ringa, och är du allvarligt stressad så behöver du ha hjälp. Nu.

Lätt stress

Problemet är inte så mycket stressreaktionen i sig själv, utan att vi inte stannar upp i tid och därför går från att vara lätt stressade till att bli mer stressade eller kanske allvarligt och kroniskt stressade.

LÄS OCKSA: Stress-symptom – 30 signaler du ska hålla koll på

Kolla symptomen på stress här

 • Du skakar
 • Du får tics
 • Du känner att hjärtat rusar
 • Du får vallningar
 • Din mun blir torr
 • Det knyter sig i mage och bröst
 • Du känner dig spänd i kroppen
 • Du får problem att andas normalt

LÄS OCKSA: Test - Är du stressad?

Här får du en överblick och en guide till hur du kan göra

På jobbet

 1. Gör det viktigaste först
  Gör en prioriteringslista över vad du måste göra och i vilken ordning. Har du många bollar i luften kan det lätt bli att du impulshandlar, då de mindre sakerna är lättare att överblicka. Dela även in större uppgifter i mindre delar. Det gör dem lättare att hantera och det ger mer energi när du når olika delmål.
 2. Analysera dina rädslor
  Vad är det värsta som kan hända? Tänk scenariot fullt ut. När överblicken är borta kan skräckscenarier växa till stora monster i ditt huvud, t ex rädslan att bli sparkad, om du inte hela tiden presterar på topp. Ofta hjälper det att analysera rädslan.

På fritiden

 1. Andas djupt
  Andas djupt och hela vägen ner i magen. Det kan få dig i bättre balans. Det låter banalt, men ofta tänker vi inte på andningen och speciellt inte när stressen gör sig gällande. Då har andningen en tendens att bli ytlig och täppa till i halsen, som när du är andfådd. Det behöver inte vara avancerat:

 2. Andas in djupt medan du räknar till fyra.

 3. Håll andan och räkna till fyra.
 4. Andas ut långsamt, medan du räknar till fyra.
 5. Upprepa tre–fyra gånger och gör det i ditt eget tempo.

Vid träning

 1. Ge järnet
  Är din stress kortvarig kan det hjälpa att göra av med energi och använda träningen som en ventil för att släppa ut frustrationer. Då följer stressen med ut. Det kan t ex vara tennis, styrketräning eller spinning.