Om du är mellanstressad

Känner du ofta att du är trött, känslig, förvirrad eller orolig? Då kan det vara symptom på stress. Kolla här om du är stressad och vad du kan göra åt det.

Affärskvinna är stressad.

Måttlig stress

Stress kan vara mycket allvarligt och göra dig sjuk, men det är skillnad på om du är lätt, måttligt eller svårt stressad. Det första kan vara sunt, det kan du använda konstruktivt, men är stressen värre behöver dina larmklockor ringa, och är du allvarligt stressad så behöver du ha hjälp. Nu.

Är du stressad? Gör vårt stresstest och få svaret

Kolla symptomen på stress här

 • Du känner dig ofta trött
 • Du har ändå svårt att sova
 • Förvirrade tankar mal runt i huvudet
 • Du upplever oro i kroppen
 • Du blir lätt irriterad
 • Du är känslig
 • Du drar dig undan
 • Du använder koffein för att hålla igång
 • Du dricker alkohol för att slappna av

LÄS OCKSA: Stress-symptom – 30 signaler du ska hålla koll på

Här får du en överblick och en guide till hur du kan göra

På jobbet

 1. Skruva ner förväntningarna Om du minskar förväntningarna på dig själv, minskar även din stressnivå. Erbjuder du dig t ex ofta att lösa extrauppgifter eller att baka en kaka till mötet imorgon? Fråga dig själv vem du gör det för. Dina kollegor? Chefen? Dig själv?
 2. Lär dig att rycka på axlarna Ryck på axlarna åt det du inte kan ändra här och nu, och inse att det inte gör dig till en sämre person – det är ett medvetet val för att inte slösa med din energi. Men det kräver övning:

 3. Öva dig i att rycka på axlarna åt tre saker per dag i 14 dagar.

 4. Anteckna vilka det är, så att du alltid vet att det finns ett val.

På fritiden

 1. Acceptera om du inte kan sova
  Undvik att stressa upp dig själv om du inte kan sova enligt plan, även om du följer alla goda råd. Acceptera det som händer och fokusera på att det är skönt i sängen, oavsett vad.
 2. Prioritera dig själv Se till att få egentid. Det är ofta det första som ryker, men det är här du fyller på med energi, så egentiden är viktig. Öva dig:

 3. Sätt av tid i kalendern, t ex en halvtimme varje dag.

 4. Fokusera på att bara göra det som du har mest lust till.

Vid träning

 1. Håll igen Välj träning som bygger på rytmiska repetitioner, så du inte behöver tänka så mycket på vad du gör, utan bara kan låta tankarna flyga. Det kan verka meditativt om du kommer in i ett flow. Håll intensiteten på en måttlig nivå. Löpning, simning eller en tur på crosstrainern är bra val.