Sömnlös natt? Så klarar du dagen

Dagen efter en sömnlös natt kan kännas svår att överblicka. Men bara lugn – med de här teknikerna får du bukt med tröttheten och tar dig helskinnad igenom dagen.

Trött arbetskvinna, ingen sömn.

07:30

Drick och ät rätt

Kaffe eller starkt koffeinhaltigt te har en uppiggande effekt som verkar efter ca 20 minuter, så drick det gärna nu. Det spelar även viss roll vad du äter till frukost. Den kan nämligen hålla utmattningen på avstånd dagen igenom. Ät fiber- och proteinrik frukost, t ex fullkornsrågbröd med mager ost, en omelett med grönsaker eller skyr med massor av nötter och bär.

4 recept på sund och fiberrik frukost

10:00

Håll vätskebalansen

Se till att dricka vatten under dagen, så din kropp får rikligt med vätska. En uttorkad kropp blir annars matt och trött. Håll också kaffet till förmiddagen. Fortsätter du dricka kaffe hela dagen, svänger din energinivå upp och ner.

Du kan ev lägga citronskivor i ditt vatten, det ger en extra energiboos

12:00

Bra och mättande lunch

Ät en god lunch med massor av fibrer, fullkorn, proteiner och lite fett. Den kommer att göra dig mätt, utan att ligga för tungt i magen. Söt mat och för många snabba kolhydrater får bara ditt blodsocker att åka berg- och dalbana, vilket gör dig trött.

Får du för mycket eller för lite sömn? Kolla här hur mycket sömn just DU behöver

14:00

Gå ut en stund

Det är exakt nu – ca sju timmar efter att du har stigit upp – som du drabbas av din värsta trötthetskris. Det beror på att kroppstemperaturen minskar lite som en del av dygnsrytmen och det märks tydligt om du är trött redan innan. En sväng utomhus är ett utmärkt vapen. Solljuset ger dig energi och den friska luften piggar upp huvudet.

Även om du sover hela natten betyder det inte att du får nog med djupsömn. Läs här hur många timmars djupsömn du behöver och hur du vet att du fått tillräckligt.

15:00

Skratta dig piggare

När du skrattar utlöser det endorfiner i hjärnan, vilket ger dig en känsla av energi och glädje. Det är därför dags att skratta riktigt ordentligt. Dra ett skämt för kollegorna, hitta ett roligt klipp på Youtube, eller läs igenom en rolig kommentarstråd på Facebook. Det lyfter din energinivå.

16:30

Träna snällt

Idag är kanske dagen då du hoppar över den hårda träningen och istället kastar dig över yogan. Stretchen i yogaövningarna aktiverar muskler och blodomlopp på ett milt sätt och samtidigt kan yogans olika övningar och andningstekniker ge dig ny energi.

Få inspiration till yogaövningar här.

18:30

Ät en lätt middag

Din kvällsmat ska vara mättande, men inte så tung att du helst bara vill slänga dig i sängen 20 minuter senare. Håll den därför lätt och fiberrik, så du kan hålla igång en stund till.

Sund kvällsmat på mindre än 30 minuter.

20:00

Börja varva nerÄr du så trött nu att du helst vill gå och lägga dig, ska du inte lägga dig i soffan och blunda. Men du får gärna varva ner, så att kroppen och hjärnan börjar ställa in sig på att du snart ska sova. Håll igång på ett milt sätt genom att läsa en bok, städa lite, gå en promenad eller diska upp.

22:30

Lägg dig tidigare

Du får gärna gå och lägga dig tidigare än du brukar, om du inte kan hålla ögonen öppna. Om du inte har ett generellt sömnproblem, kommer det inte att störa din dygnsrytm. Men du kan också vänta till din vanliga sovtid. Lider du av sömnunderskott, så sover du mer koncentrerat och får på det viset ut mer av nattens timmar.

Har du ofta sömnlösa nätter bör du fundera över vilka förändringar du kan göra i din vardag. Här är 10 av de vanligaste sömnproblemen.