Guide: Separata sovrum – så här får ni det att funka

Att lägga sig i var sin säng kan både tända gnistan mellan er, eller få den sista gnistan att slockna. Här får du sexolog och parterapeut Sara Skaarups råd för att göra uppdelad sömn till en bra upplevelse för er båda två.

En kvinna och en man kramar varandra. De säger godnatt eftersom de sover i varsitt sovrum.

EGET SOVRUM - Om ni sover var för sig kan ni bestämma att ni sover ihop på helgerna. Det behöver inte vara antingen eller.

© iStock

Par som är tillsammans sover tillsammans. Men, flera väljer faktiskt att skaffa egna sovrum, så de kan bjuda in sin partner på besök när de vill.

Men du bör vara lite försiktig, så att din partner inte känner sig avvisad. Och det kräver en insats om intimiteten ska bevaras.

Lyssna dig ner i varv och få ny energi med guidade andningsövningar

Om ni däremot gör det med respekt för varandra, kan uppdelade sovrum faktiskt föra er närmare varandra och ge en nytändning i förhållandet. Vi har samlat sexolog Sara Skaarups goda råd här.

Är du nyfiken på fenomenet kan du läsa mer om det här, och om Maria, 48, som inte längre sover med sin man.

Skaffa egna sovrum – Så här får ni det att funka

INSE SYFTET

Lägg märke till om din önskan att ha ett eget sovrum kommer från det faktum att du är trött på din partner, eller från ett behov av ensamtid. Separata sovrum kan inte användas som lösning på konflikter.

HITTA DIN LÄNGTAN

Om du vill ha ett eget rum, var uppmärksam på vad bakgrunden är. Finns det något du skulle vilja bli fri från? Eller rättare sagt, är det något du längtar efter att få kontakt med från tiden innan du blev någons partner eller mamma?

TA BLADET FRÅN MUNNEN

Säg det högt om du föredrar att sova ensam. Längtan försvinner inte om man håller det hemligt, så man måste våga sig på att kommunicera det.

GÖR DIN PARTNER TRYGG

Om din partner är orolig över att du flyttar ur dubbelsängen, acceptera det. Tydliggör att du inte försvinner. Och att det inte behöver vara varje kväll. Förklara att det här är ditt sätt att njuta av din relation ännu mer.

STÄM AV FÖRVÄNTNINGARNA

Till en början kan det vara en bra idé att komma överens om hur ofta ni ska sova isär. På så sätt undviker ni att en av er känner sig bortvald. Ni kan t ex göra helgerna till fasta samsovningsnätter.

PRIORITERA INTIMITETEN

Om man flyttar till separata sängar måste man lägga energin någon annan stans. Vad kan det vara för dig? Kan ni t ex ta ett bad tillsammans eller ha rödvinskvällar med eller utan "happy ending"?

GÖR DET NI ÄR BRA PÅ

Om ni förlorar kvällsintimiteten så gör istället mer av det som ni är bra på tillsammans, det kan vara att ta en promenad, bjuda ut varandra eller dansa.

STÄRK SEXLIVET

Ta ett (med)ansvar för att ni fortsätter att ha sex. Det kan vara på andra platser i huset. Ni kan komma in till varandra på morgnarna eller ha sex på helgerna. Visa att sexlivet inte dör bara för att ni sover i separata rum.

TESTA DET UNDER EN PERIOD

Ni behöver inte vara helt säkra på att det är så här det ska vara. Bara att testa något nytt kan vara en uppfriskning för relationen. Och om det inte leder till det ni önskade, är det ju bara att bädda upp dubbelsängen igen.

KÂLLA: Sara Skaarup, sexolog och parterapeut