Så återfuktar du huden

Lär dig hur du i några enkla steg återfuktar din hud så att du får tillbaka både lyster och glöd.

  • Avlägsna torra och döda hudceller. När de är borta kan huden mycket lättare ta upp de vårdande ämnen du tillför och huden får ögonblickligen en friskare lyster. Om du har känslig hud ska du inte använda en skrubb med grovt slipmedel. Välj hellre en peeling med AHA (fruktsyra) eller enzymer som exfolierar huden skonsammare.
  • Återfukta med en ansiktsmask. Använd den fuktrika masken ett par gånger i veckan i cirka tio minuter åt gången, på morgonen eller kvällen. Om du sovermed masken på, blir huden helt mättad med fukt.
  • Välj rengöringsprodukter utan tvål. Tvål avlägsnar fukt och fetter från din hud och bidrar därför till att torka ut den. Använd i stället en mild rengöringsmjölk som du masserar in och sköljer av med ljummet vatten.
  • Skydda huden mot att förlora fukt. Gör det genom att smörja in några droppar av ett skyddande, mjukgörande och näringsrikt serum, eller en ansiktsolja under dagkrämen. Kom ihåg att välja en kräm med varierande fetthalt beroende på årstiden.
  • Tänk efter en gång till! Årstiden har stor betydelse för huden. Din vinterbleka hud är till exempel helt försvarslös när den möter vårsolens strålar eftersom de melaninproducerande cellerna, som står för hudens bruna pigment, har legat i dvala hela vintersäsongen. Därför kan huden lätt få skador av det skarpa UV-ljuset. Kom därför ihåg att skydda huden med kräm som innehåller solfilter när solen börjar vakna till.
  • Skydda kapillärerna, det vill säga hudens små blodkärl. Annars kan de bli skadade och synliga i huden. Skydda kapillärerna genom att massera in en växtbaserad ansiktsolja i huden på morgonen, innan du applicerar din dagkräm, eller på kvällen innan du går till sängs. Vill du ha det lilla extra, välj då en dagkräm med stärkande ingredienser som till exempel arktiska havsalger och lakrits.
  • Mer än ansikte! Kom ihåg att ta hand om läpparna och områdena runt ögonen.