Plastburkar håller i längden

Plastburkar är ett bra val för att förvara mat, eftersom de kan återanvändas, frysas och värmas i mikro, men det kräver att du är uppmärksam på några faktorer.

Plastburkar

Kolla symbolerna i botten för att se om plastburken tål frost och värme.

© iStock

Vad är de bra för?

Plastbehållare är allmänt ett förnuftigt val av förpackning – både för din hälsa och för miljön. De kan användas om och om igen, och det finns bra lagstiftning på området. En del plastbyttor tål både kyla och värme så de kan läggas i frysen och mikron – kolla vilka temperaturer dina byttor klarar med symbolerna som ofta finns på byttans botten.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Återanvänder du glass­paketet i plast? Det kan du mycket väl göra, men bara för livsmedel som liknar det som ursprungligen var i det. Om det var glass så använd det bara för kalla livsmedel som påminner om glass. Du ska till exempel inte lägga sura livsmedel i den – syran kan göra att paketet läcker olika ämnen.

Goda råd

  • Innan du köper en plastprodukt kan du hålla upp den till näsan. Luktar den plast? Ställ då tillbaka den på hyllan för om den luktar så avger den oönskade kemikalier.
  • Diska alltid förpackningen innan du använder den första gången – så blir du av med eventuella kemikalier på ytan.

Burkar - När du har öppnat en burk med till exempel makrill, men inte kan äta allt på en gång ska resten hällas över i en annan förpackning. (t.ex en plastburk). Lacken bryts när burken öppnas och ger tillgång till metaller som kan läcka tenn till maten och ge den en metallisk smak.

Källa: Stine Müller, projektledare för konsumentrådet Tænk

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background