Glasburkar med lock.
Köp glasburkar istället för plastburkar, eller återanvänd gamla syltburkar. © iStock

Använd glasburkar till din mat och skona miljön

Glasbehållare är den bästa förpackningen för miljön. Se här hur du bäst kan använda dem i köket.

17 september 2019 av Anne-Cathrine Stærke

Vad är det bra till?

Glasbehållare är eliten bland förpackningar. De tar visserligen en del plats, men duger bra till alla livsmedel och avger mycket få eller inga kemikalier alls till de livsmedel du stoppar i dem. Fördelen med de platskrävande förpackningarna är också att de kan återanvändas så att du skonar miljön.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Inte allt glas tål värme så häll inte den varma köttfärssåsen i en glasbehållare om du inte är säker på att den tål höga temperaturer. Återanvänder du till exempel marmelad­burkar ska burken alltid stå upprätt så att maten inte kommer i kontakt med locket som kan avge bisfenol A. 

Källa: Stine Müller, projektledare för konsumentrådet Tænk

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar