Potatis i aluminiumfolie
Använder du (fortfarande) aluminiumfolie?

Aluminiumfolie är en av de förpackningar som är allra sämst för miljön.

© iStock

Därför ska du skippa aluminiumfolien

Aluminiumfolie är en av de värsta synderna. Läs om varför du alltid bör välja andra förpackningar än aluminiumfolie.

17 september 2019 av Anne-Cathrine Stærke

Vad är det bra till?

Aluminiumfolie eller stanniol är egentligen inte något av de bättre alternativen. Det tål hög värme och har en bra förmåga att hålla maten varm, men det är också det enda positiva vi kan säga om det.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Sura livsmedel som syltade gurkor, rödbetor och citron passar mycket dåligt med aluminiumfolie. Det beror på att den knastriga förpackningen innehåller aluminium som löses upp av syran i livsmedlen. Då vandrar aluminiumet över i maten, vilket inte är bra eftersom vi får i oss gott om aluminium från andra källor, och för mycket av det kan påverka vårt nervsystem och göra oss mindre fertila.

Aluminiumfolie är inte heller miljövänligt – tvärtom, produktionen av aluminium är mycket energikrävande. Välj därför en annan typ av förpackning om du kan göra det. Om du ändå använder aluminiumfolie ska du inte mikra det – då bildas gnistor. 

KOM IHÅG! Sura matvaror som citron och tomat ska inte packas in i aluminiumfolie.


Källa: Stine Müller, projektledare för konsumentrådet Tænk

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar