Bakplåtspapper är bra för maten – och miljön

Bakplåtspapper är en bra och miljövänlig förpackningstyp, om man väljer bakplåtspapper som inte innehåller flourerade ämnen.

Rågbröd med salami

VAR UPPMÄRKSAM Kolla efter Svanenmärkt bakplåtspapper så undviker du flourerade ämnen i din mat.

© iStock

Vad är det bra för?

Du känner till det – om inte från dina barns matsäckar så från din egen barndom. Och det bruna papper du lägger mellan mackorna är en mycket bra lösning för matsäcken. Det kan du fortsätta använda.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Smörgåspapper kan innehålla fluor­ämnen, men de slipper du om du väljer en variant med Svanenmärkning. Fluorämnen är dåliga för miljön eftersom de inte kan brytas ned och tar sig från papperet till din mat och påverkar ditt immunsystem. Ämnena misstänks också vara cancerframkallande och hormonstörande.

Genom att använda återanvändbara förpackningar till dina smörgåsar som till exempel Bee's Wrap eller Sandwichpåsen, slipper du flourerade ämnen och gör miljön en tjänst.

Hållbart emballage

Källa: Stine Müller, projektledare för konsumentrådet Tænk

Newsletter background