Vad är gaslighting?
Har du hört uttrycket gaslighting? Här kan du lära dig om vad det betyder och vad som oftast sägs av en person som gaslightar dig.
Har du hört uttrycket gaslighting? Här kan du lära dig om vad det betyder och vad som oftast sägs av en person som gaslightar dig.
Gaslighting är en allvarlig form av psykiskt våld, som utförs medvetet och som man ska ta mycket allvarligt på.
Men vet du vilka varningssignaler du ska vara uppmärksam på? Om inte, kan du se dem här nedanför. Du får också flera exempel på vad en person som gaslightar dig kan tänkas säga, och vi ger goda råd till dig som blir utsatt för gaslighting.
Är du osäker på om du blir utsatt för gaslighting, eller vill du bara läsa mer om begreppet, så läs mer här!
Gaslighting är ett ord som ibland används för att beskriva upplevelser där någon har ljugits för eller blivit psykiskt manipulerad – i högre eller lägre grad. Rent konkret är gaslighting en mycket allvarlig form av psykiskt våld som syftar till att skada och förvirra en person genom att övertyga personen om att det han eller hon upplever inte är sant.
När någon gaslightar en person är syftet att få makt över en annan människa och bryta ner dem över tid.
Inom psykologin är det två faktorer som måste finnas för att det ska vara gaslighting: att det sker konsekvent under lång tid, och att den som gaslightar mer eller mindre medvetet syftar till att skada den andra personen och vederbörandes egen verklighetsuppfattning.
Ja. Man gaslightar inte av misstag, så om man till exempel rycks med i ett argument och i kampens hetta hör sig själv förklara bort sina handlingar med några poänger som kanske inte är helt korrekta, så betyder inte det automatiskt att du utsätter den andra för gaslighting.
Gaslighting är inte något som bara händer. Det är ett manipulativt beteende som lämnar offret med en känsla av skuld och skam och en upplevelse av att tvivla på om man kan lita på sin egen magkänsla.
Hos vissa kan gaslighting bli ett sätt att kommunicera på i relationer. Det gäller framförallt dem som har haft svåra trauman i barndomen och har fått en störd anknytning eller dålig relationsförmåga som följd. Det kan också vara personer med missbruk eller personlighetsstörning.
Om du utsätts för gaslighting, av exempelvis en partner, kan det helt konkret upplevas som att han eller hon förnekar saker som har hänt, att vederbörande drar upp irrelanta saker i en diskussion för att förvirra dig eller skickar tillbaka skulden till dig till den grad då du börjar att ifrågasätta sig själv och tänka: “Hittar jag på något nu, som aldrig ens har hänt?”.
Källa: Cleoh Dharma Søndergaard, ledande klinisk psykolog, sexolog och podcastare
Artikeln publicerades i I FORM nr 04/2023