Vad innebär catfishing?

I takt med att fler och fler av våra relationer börjar online har catfishing blivit mer utbrett. Här utger sig en person för att vara någon annan, och ny teknik gör bedrägeriet lättare än någonsin tidigare.

En kvinna som sitter med sin mobiltelefon och dejtingapp - utsatt för catfishing?

CATFISHING – Den här typen av online-bedrägeri är extra motbjudande eftersom den bedragna hinner knyta an till sin bedragare.

© iStock

I takt med att fler och fler av våra relationer börjar online har catfishing blivit mer utbrett. Här utger sig en person för att vara någon annan, och ny teknik gör bedrägeriet lättare än någonsin tidigare.

Att luras med en påhittad dejtingprofil på nätet har blivit allt vanligare.

Mer om catfishing:

1 Vad är catfishing?


Catfishing är kort förklarat när en person på nätet som utger sig för att vara någon annan – ofta för att förföra dig eller vinna ditt förtroende på annat sätt.

För att något ska kallas catfishing krävs att utredningen är relativt sofistikerad; när någon skriver ett e-postmeddelande och låtsas vara en nigeriansk prins i behov av pengar är det inte catfishing, eftersom deras begäran är generisk och inte riktad till dig.

När man däremot har skrivit med någon länge och kanske anförtrott sig för dem och i allmänhet känner att man känner personen, men han eller hon visar sig vara någon annan – då är det tala om catfishing.

Personen kan ha utgett sig för att vara en fiktiv person, men han eller hon kan också göra anspråk på att vara en person som finns i verkligheten. Båda delarna kan vara catfishing, och det är catfishing, oavsett vad motivet är.

2 Är catfishing lagligt?


Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri.

Det är också olagligt att använda någon annans identitet, det kallas olovlig identitetsanvändning.

Upplever du att bli lurad av någon eller får din identitet missbrukad kan och bör du polisanmäla. Ny teknik gör bedrägeri lättare än någonsin tidigare.

3 Vilket är motivet bakom catfishing?


För vissa är deras catfishing en del av en kärleksbedrägeri, där någon lurar dig på pengar genom att först vinna ditt förtroende och sedan dra fördel av dig ekonomiskt – antingen genom att hota dig eller helt enkelt utnyttja det faktum att du tror att du hjälper en vän eller älskare i nöd.

För andra är det rena trakasserier och för ytterligare andra kan det vara en indikation på att personen i fråga lider av en psykisk ohälsa.

4 Hur undviker man catfishing?


Undvik catfishing - de bästa råden

Catfishing, erkänn att det kan hända dig

Erkänn att det kan hända dig

Du kanske tror att att bli lurad på nätet mest är något som händer särskilt naiva, godtrogna eller kanske dumma människor?

Tyvärr inte. Det kan hända vem som helst, och det händer många.

När vi interagerar med andra människor litar de flesta av oss – lyckligtvis – på och tror på det vi får höra. Förhoppningsvis förblir det så, men ha ändå en liten kritisk röst i bakhuvudet.

Catfishing, möt personen i verkligheten

Träffa personen i verkligheten

För bara några år sedan kunde du mycket väl ha fått rådet att prata i telefon eller via webbkamera med någon från nätet.

Men idag är så kallade deepfakes – där programvara kan leverera både falsk röst och video – så övertygande att den enda verkliga garantin du har är att möta människan ansikte mot ansikte.

Bestäm gärna träff på en offentlig plats.

Catfishing, Berätta för din omgivning

Berätta för din omgivning

Vi kan snabbt bli förblindade när vi möts av något som vi vill tro på – kanske för att vår sympati väcks, eller att vi känner oss smickrade eller helt enkelt sedda och hörda.

Om du har inlett ett anonymt chattförhållande, tala då om det för dina vänner – om det finns ugglor i mossen kommer din omgivning eventuellt att se dem innan du gör det.

Catfishing, Om du vill dejta på nätet

Om du vill dejta på nätet

Välj tjänster där man ska verifiera sig med
sin facebookprofil eller andra sociala medier.

**Utsatt för catfishing eller digitala trakasserier? Här hittar du råd om nästa steg.

Källa: Ask Hesby Krogh,

I FORM 17/2023