Kan jag lära mig att inte vara svartsjuk?

Svartsjuka kan förstöra ett förhållande när de förbjudna känlsorna kilar sig in mellan er. Men det finns hopp, för du kan faktiskt lära dig att släppa de mörka känslorna. Läs här om hur.

SVARTSJUKA - I terapi kan du lära dig att bryta de negativa tankemönstren som styr dig, och istället fokusera mer på att vårda er relation.

© iStock

Ja, det kan kan du faktiskt, men det förutsätter att du jobbar med dig själv och med sättet du hanterar de svartsjuka tankarna på.

Det kan t ex vara genom terapi.

Vissa psykologer använder metakognitiv terapi, som bygger på att du inte själv bestämmer vilka tankar som dyker upp i ditt huvud men att du själv kan bestämma dig för om du vill fokusera på tankarna.

I terapin lär du dig att flytta fokus och du får några strategier för at bryta de destruktiva tankemönstren som du ofta själv mår dåligt av att ha.

Svartsjuka kan, som andra tvångstankar, i värsta fall förstöra din relation.

I terapin lär du dig också att du inte kan förhindra att din partner är otrogen mot dig genom att ligga sömlös och sura när hen är på en fest utan dig.

Och att det bara ger ett kortvarigt lugn att sätta upp regler för din partner genom att t ex förbjuda hen att dansa med andra eller kräva att hen ska vara hemma en viss tid.

Reglerna matar bara din svartsjuka och misstro.