Par har sex.

Ett långt förspel förebygger att du får smärtor efter sex. 

© iStock

Därför kan det göra ont efter sex

Är det något farligt? Troligen inte … Dessutom är det relativt enkelt för dig och din partner att förebygga smärtor efter sex.

28 mars 2017 av Anja Bruneskjold

Längre förspel kan förebygga smärtor efter sex

Även om sex är skönt och härligt kan många kvinnor ändå uppleva obehag efter samlag. Det kan finnas flera orsaker till obehaget eller smärtan, men oftast är det helt normalt.

Men det är inte så många som tänker på hur viktigt det är att slidan faktiskt är redo för samlag genom att både vara utvidgad, "elastisk", och våt. Om slidan är för torr kan du t o m riskera att få sår. Och det svider ordentligt.  

Den vanligaste smärtan uppstår som en följd av att man har sex utan att slidan är riktigt redo för det. En lösning kan vara att lägga lite extra tid på förspelet, där kvinnan blir våt och slidan utvidgas. En annan lösning kan vara att använda glidmedel, så att man är säker på att det inte gör ont under tiden – och speciellt inte efteråt. 

Glidmedel kan också vara en god lösning, om kvinnan t ex äter p-piller eller medicin. Det påverkar nämligen hormonerna i kroppen så att slidan förblir torr, även om man har samlag. 

LÄS OCKSÅ: Så får du större sexlust

Andra orsaker till smärtor efter sex

Kondomer, parfymerad tvål och annan tvål som inte är tänkt för de intima delarna kan också skapa problem. Men du kan även ha oturen att ha svamp eller en könssjukdom. Om du har minsta misstanke om att så är fallet, bör du naturligtvis kontakta din läkare så att du kan få löst problemet så fort som möjligt.

Om smärtan varar i mer än ett dygn, eller om du blöder från underlivet, kan det vara tecken på en allvarlig sjukdom som t ex en cysta. Och här bör du kontakta din läkare. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar