Därför kan det göra ont efter sex

Är det något farligt? Troligen inte… Se här varför det kan göra ont efter sex och hur smärtorna kan förebyggas.

Par har sex.

Ett långt förspel kan kanske förebygga att du får smärtor efter sex.

© iStock

Längre förspel kan förebygga smärtor efter sex

Även om sex är skönt och härligt kan många kvinnor ändå uppleva obehag efter penetrerande samlag. Det kan finnas flera orsaker till obehaget eller smärtan, men oftast är det helt normalt.

Men det är inte så många som tänker på hur viktigt det är att slidan faktiskt är redo för samlag genom att både vara utvidgad, "elastisk", och våt. Om slidan är för torr kan du t o m riskera att få sår. Och det svider ordentligt.

Den vanligaste smärtan uppstår som en följd av att man har penetrerande sex utan att slidan är riktigt redo för det. En lösning kan vara att lägga lite extra tid på förspelet, där kvinnan blir våt och slidan utvidgas. En kompletterande lösning kan vara att använda glidmedel.

Glidmedel kan också vara en bra lösning, om kvinnan t ex äter p-piller eller medicin. Det påverkar nämligen hormonerna i kroppen så att slidan kan vara torr, även om man är upphetsad.

LÄS OCKSÅ: Så får du ökad sexlust

Andra orsaker till smärtor efter sex

Du kan även ha oturen att ha svamp i underlivet, eller en könssjukdom. Om du har minsta misstanke om att så är fallet, bör du naturligtvis kontakta din läkare så att du kan få löst problemet så fort som möjligt.

Om smärtan varar i mer än ett dygn, eller om du blöder från underlivet, kan det vara tecken på en allvarlig sjukdom som t ex en cysta. Även här bör du kontakta din läkare.