Är presskaffe ohälsosamt?
Presskaffe smakar gott, men hur påverkar det egentligen för kolesterolvärdet? Vi har frågat en expert.
Presskaffe smakar gott, men hur påverkar det egentligen för kolesterolvärdet? Vi har frågat en expert.
Det är delvis sant.
För vissa av oss är det faktiskt bättre att använda något annat typ av kaffe än det som hälls ut ur en presskanna. Det beror på sättet kaffet bryggs.
I kaffebönor finns hundratals ämnen, men framförallt molekylerna diterpener är intressanta i det här sammanhanget. De kan leda till förhöjt LDL-kolesterol i blodet. LDL-kolesterolet är det som kallas för det “onda” kolesterolet och som ökar risken för att få åderförkalkning.
Redan på 1990-talet upptäckte man dock att en väsentlig del av ämnena försvinner om kaffet får rinna genom ett kaffefilter.
Det gör det inte när du brygger kaffe i en presskanna, och därför kan du få en liten ökning av LDL-kolesterolet om du dricker presskaffe. Det är dock ingenting du behöver oroa dig för om du inte redan har höga kolesterolvärden.
Generellt finns det ingen anledning att vara rädd för kaffe – tvärtom har den svarta drycken faktiskt otroligt många positiva hälsoeffekter.
Källa: Kjeld Hermansen, professor