4 skäl till att julen är bra för dig

Är du rädd att julen ska förstöra dina goda vanor? Läs då mer här för det finns många sunda fördelar med julmyset.

Kvinna med tomteluva öppnar paket.

Julen är bra för din hälsa på många sätt, speciellt när du ger saker till andra.

© iStock

Julen förknippas ofta med fet mat och julgodis i långa banor, men du behöver faktiskt inte vara så orolig för din hälsa. Här är några av de jultraditioner som gör gott för kroppen och själ.

1. Du ger presenter

Det är inte bara roligt att ge varandra presenter, det är även bra för hälsan. Forskning visar att generositet minskar stress och generellt gör dig till en gladare människa.

2. Du äter många sunda saker

Sill, kål, nötter och choklad är bara några av de sunda råvaror som ingår i traditionell julmat. Sill ger dig t ex bra med D-vitamin och omega-3-fettsyror, kålen är fylld med kostfibrer, nötter bågnar av sunda fettämnen och choklad av den mörka sorten innehåller stora mängder fenoler, som skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar.

Hitta läckra recept på julmat här.

3. Du sjunger

Man kan inte sjunga och samtidigt vara på dåligt humör, och därför är det supersunt att sjunga "Hej tomtegubbar" för full hals medan ni dansar runt granen. Sång minskar inte bara stress och ger bättre självkänsla, att sjunga stärker också immunförsvaret och sänker ditt blodtryck.

4. Du är tillsammans med familj och vänner

Din kropp kommer att tacka dig när du går på glöggafton med vännerna. Ett rikt socialt liv har nämligen positivt inflytande på din vikt och hjärthälsa samt ger mindre risk för depression. Och det är inte antalet relationer som har betydelse, utan det viktigaste är hur nära dina relationer är.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder

Newsletter background