Tio matvaror med få kalorier

Mat med få kalorier behöver inte vara tråkig – vi har valt ut tio läckra livsmedel som i stort sett inte innehåller några kalorier.

Middagssällskap sitter runt ett träbord med olika kalorisnåla rätter.

MATVAROR MED FÅ KALORIER Tomater, gurka och svamp är något av det som finns med på listan över läckra kalorisnåla livsmedel.

På engelska använder man termen ”Zero calories food”, vilket är en gemensam benämning på livsmedel som innehåller mindre än 50 kalorier per 100 gram. Vi har valt ut tio kalorisnåla livsmedel som vi gärna äter mer av!

Apelsiner

Trots att apelsiner är söta, så innehåller de bara 49 kalorier per 100 gram. De är rika på C-vitamin och mättar bra, vilket är bra för den som vill gå ned i vikt.

Rödbetor

Rödbetor innehåller massor av antioxidanter och endast 52 kalorier per 100 gram. Man kan exempelvis riva dem och äta dem i en fräsch sallad.

Vattenmelon

På sommaren är vattenmelonen ett bra alternativ till sötsaker. Den innehåller mycket vatten och även en del socker trots att den endast innehåller 33 kcal per 100 gram.

Svamp

Vilken typ av svamp du väljer spelar inte så stor roll, eftersom alla har ett lågt kaloriinnehåll. Kantareller innehåller t.ex. 27 kcal per 100 gram och champinjoner innehåller endast 23 kcal per 100 gram. Så det är bara att välja och vraka bland de olika varianterna.

Gurka

Med endast 12 kalorier per 100 gram är gurka mycket kalorisnål, samtidigt som den är fylld med vatten. Skär dem i stavar och ät dem som mättande snacks.

Sparris

Med endast 26 kalorier per 100 gram är sparris ett mycket nyttigt val.

Citron

Hela citroner innehåller endast 44 kalorier per 100 gram – medan citronsaft endast innehåller 31 kcal per 100 gram. Tillför exempelvis saft till ditt vatten för att få lite mer smak.

Blomkål

Denna kål passar perfekt i en sallad. Den mättar bra och innehåller endast 19 kalorier per 100 gram.

Tomater

En annan säker vinnare i en sallad är tomater. De innehåller 20 kalorier per 100 gram.

Grapefrukt

I likhet med citroner och apelsiner, så är grapefrukt späckad med C-vitaminer och är - med sina 44 kcal per 100 gram - ett hälsosamt val när du vill äta något gott. Smaken är kraftfull och motverkar suget efter godis och sockerrika drycker.

Testa I Forms kaloriräknare - här.

Källa: Frida, DTU