Är det bra att träna magen varje dag?

Magen är mångas eviga problemområde. Men blir den plattare om du tränar den varje dag?

Kvinna som ligger på rygg och gör situps

MAGÖVNINGAR är ganska enkla. Du kan lägga dig på rygg på i stort sett alla ställen och du behöver inte nödvändigtvis några redskap.

© iStock

Många av oss gör situps och ligger du i planka, eftersom vi hoppas på en snygg, platt mage. Men vill du bli av med magfettet är att göra situps faktiskt inte bästa sättet. Du kan nämligen inte träna bort fettet på magen.

“En platt mage kräver en låg fettprocent, och det krävs också att du har koll på kosten. Lyckas du att gå ner i fettprocent kommer dina muskler att synas tydligare om du samtidigt har tränat dem” förklarar Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet

Läs också:Räkna ut: Hur mycket förbränner min träning?

Innebär det att vi ska träna magen varje dag?

Inte nödvändigtvis. Magmusklerna skiljer sig inte från andra muskelgrupper, och bör därför tränas på samma sätt.

Vill du att dina magmuskler ska växa ska du träna intensivt. Alltså till en punkt där du nästan inte kan göra fler repetitioner, och gärna flera rundor. Gör du det kommer magmusklerna ofta behöva återhämta sig dagen efter.

Läs också: 5 magövningar du kan göra stående

Det är inte farligt att träna magen varje dag så länge du inte kör slut på musklerna helt och hållet. Ett gäng situps varje dag klarar de flesta, men den mesta forskningen tyder på att du uppnår bättre resultat genom att träna till utmattning i fler set, och då behöver de flesta tid för återhämtning mellan träningspassen.
— Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet

Hur länge du ska återhämta dig, är individuellt, men enligt Lukas Moesgaard är dagsformen en bra parameter:

“Du ska gärna känna att du blir bättre och bättre från gång till gång, så om du kan göra färre repetitioner än dagen innan så är det ofta ett tecken på att kroppen behöver återhämta sig en dag till.”

Källa: Lukas Moesgaard, Ph.d-studerande vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet

Därför ska du träna din mage

Magträning i sig själv ger ingen platt mage. Däremot ger det en spark mage. Och det finns det flera bra anledningar att önska sig.

Du hjälper din rygg

Magträning tränar i regel också din core, som utöver magmusklerna består av alla muskler kring ryggraden.

Tillsammans med ländryggen är magmusklernas viktigaste uppgift att säkra en stark, stabil och rörlig ryggrad. Ju starkare magmusklerna är, desto bättre stöd ger de också för ryggen.

Din övriga träning blir bättre

En stark core hjälper dig att använda rätt muskler när du tränar. Den hjälper dig t ex när du springer, så att överkroppen inte sjunker ihop.

Den ser också till att ryggen är rak när du gör marklyft och squats, och att du använder musklerna i armarna för att lyfta viktstången med istället för ryggen.

Vardagsaktiviteter blir lättare

Även utanför gymmet är din core ett stöd. Coremusklerna säkrar stabilitet, balans och en bra kroppshållning. Du använder dem t ex när du sätter dig upp i sängen, lyfter något tungt, svingar en golfklubba eller sträcker dig efter ett glas på överst hyllan.

Med andra ord så ser en vältränad mage till att du kan utföra alla vardagens små rörelser på ett bra sätt utan att överanstränga dig.

Dina muskler blir synligare

Ju större dina magmuskler är, desto större är chansen också för att de syns under huden när fettlagret är borta, så att magen ser mer tonad och markerad ut.

Källa: Henrik Duer, träningsfysiolog